Page 116 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - TYT KİMYA
P. 116
Kimyasal Türler ve Kimyasal Türler Arasındaki Etkileşimlerin
KİMYA Sınıflandırılması ÇÖZÜMLÜ SORULAR
70. 71. Akşam yemeği hazırlığındaki anne havuçları rendeleyerek
salata yapmıştır. Sütü mayalayarak yaptığı yoğurttan ayran
hazırlamış, pişen yemeği masaya koymuştur. Yıkadığı elma-
larda birinin çürümüş olduğunu görüp, toprağa atmak üzere
kenara ayırmıştır.
Buna göre
I. Salata ve ayran yapımı fiziksel değişimdir.
II. Mayalama olayında hem güçlü hem de zayıf etkileşimler
rol oynar.
III. Çürümede maddeyi oluşturan kimyasal türlerin yapısı
değişip yeni türler oluşur.
IV. Yemeğin pişmesine eşlik eden enerji değişim 40 kJ’den
düşüktür.
yargılarından hangileri doğrudur?
Hidrojen dışındaki ametallerin periyodik cetvele uygun bir
şekilde yerleştirilmesiyle hazırlanan yapboz oyunu yukarı- A) I ve II B) I ve III C) II ve III
da görülmektedir. D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
Buna göre
I. Elementinin 3 atomlu hidrojenli Çözüm:
bileşiği yoğun fazda hidrojen
Salata ve ayran yapımı, tanecik boyutunun değiştiği karışım
bağı içerir.
oluşturan fiziksel değişikliktir. Karışımlar fiziksel yöntemler-
le oluşur ve ayrılır.
II. Elementi katı fazda yalnız
London etkileşimi içerir. Mayalanma, çürüme ve yemeğin pişmesi kimyasal değişim-
dir. Kimyasal değişmelere genellikle 40 kJ'den büyük enerji-
ler eşlik eder. Hem zayıf hem güçlü etkileşimler kopup, yeni
III. Elementine ait moleküllerin kimyasal türler oluşur.
kaynama noktası F ‘den
2
büyüktür. Cevap: D
IV. Elementi hem polar hem de
72. Fiziksel değişim; maddenin kimlik özelliği değişmeden
apolar moleküller oluşturur.
boyutu, şekli, fiziksel hali ve fiziksel özelliklerinin
değişmesidir. Maddenin kimyasal yapısı değişmediği için
formülü de değişmez. Kimyasal değişimler gerçekleşirken
yargılarından hangileri doğrudur?
güçlü ve zayıf etkileşimler kopar ve oluşur.
A) I ve II B) I ve III C) II ve III
Buna göre
D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
Çözüm: I. Zeytinden zeytinyağı eldesi,
I. İlgili parçanın atom numarasının 8 olduğu görülür. N ile II. Zeytinyağından sabun eldesi,
F arasındaki element oksijendir ve N, O, F atomlarının
III. Sütten yoğurt eldesi,
hidrojenli bileşikleri (NH , H O, HF) yoğun fazda hidrojen
3 2
bağı içerir. IV. Sütten tereyağı eldesi,
II. İlgili parça Br’nin altındaki iyot elementidir. 2 atomlu yukardaki değişimlerden hangileri fizikseldir?
35
moleküller I şeklinde bulunur. Apolar olduğundan yoğun
2 A) I ve II B) I ve III C) II ve IV
fazda London etkileşimi içerir.
D) I ve IV E) I, II ve IV
III. İlgili parça F’ un altındadır. Molekül kütleleri aşağı doğru
9
arttığından London çekim kuvveti ve kaynama noktası artar.
Çözüm:
IV. İlgili parçaya ait element karbondur. Hem O = C = O
I ve IV fiziksel değişimdir. Zeytinler sıkılarak, süt ise karış-
tırılarak istenen ürüne dönüşür. Sabunlaşma ve mayalama
gibi apolar hem de CH Cl gibi polar mole-
3 kimyasal reaksiyonlardır.
küller oluşturabilir. Cevap: E
Cevap: D
114