Page 227 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - TYT KİMYA
P. 227

ÇÖZÜMLÜ SORULAR                  Karışımlar - Karışımları Ayırma Teknikleri                        KİMYA



        20.  Koligatif  özellikler,  çözeltinin  derişimine  bağlıdır.  Aynı   Çözüm:
            maddenin  derişimi  farklı  çözeltilerinde  derişim  arttıkça
                                                                   İyonlaşarak çözünen NaCl’deki iyon sayısı, moleküler ola-
            kaynama noktası yükselir.
                                                                   rak çözünen glikozun içerdiği tanecik sayısından fazladır.
            Buna göre                                              Çözünmüş olarak bulunan tanecik sayısı artarsa kaynama
                                                                   noktası artar donma noktası düşer. 1 atm basınçta su 0 °C

                                                                   sıcaklıkta donar. Koligatif özellikler derişime bağlıdır.
              100 mL su   75 mL su   100 mL su                                                            Cevap: C
              10 g NaCl   9 g NaCl   5 g NaCl   100 mL su

                 I          II         III         IV

            aynı ortamda bulunan yukarıdaki çözeltilerin kaynamaya
            başlama  sıcaklıkları  sıralaması  hangi  seçenekte  doğru
            olarak verilmiştir?

            A)  II > I > III > IV
            B)  IV > III > I > II
            C)  II > III > I > IV
            D)  II > IV > III > I
            E)  IV > II > I > III
            Çözüm:

            Su miktarları eşitlenirse;
            I. 100 g Su   10 g tuz
            II. 75 g Su     9 g tuz
            100 g Su   12 g tuz
            III. 100 g Su  5 g tuz                             22.  Laboratuvarda çözünürlük farkından yararlanarak karışım-
                                                                   ların ayırılması için hazırlanan düzenek ve yapılan işlemler
            Aynı madde ve ortam olduğundan dolayı kaynama nokta-
                                                                   şematik olarak aşağıda verilmiştir.
            sını çözeltilerin derişimleri etkileyecektir. Derişim arttıkça
            kaynama noktası yükselecektir. Saf suyun kaynama nokta-
            sı tuzlu sudan düşüktür.
                                                                                        80
            ll > l > III > IV
                                                  Cevap: A
        21.  Çözeltilerin bazı fiziksel özellikleri (kaynama noktası, donma
            noktası gibi) çözeltinin derişimine bağlı olarak değişir.


                                                                   Buna göre
                100 g       100 g su      100 g su
               Saf su       10 g NaCI    10 g glikoz                I. Çözünürlüklerin sıcaklıkla değişiminden yararlanılır.
                                                                    II. Katı-katı karışımları ayırmak için kullanılır.
                                                                   III. Yöntemin adı ayrımsal kristallendirmedir.
              DN = 0 °C   DN = -0,641 °C DN = -0,103 °C
            1 atm basınçta şekilde görülen kaplarda bulunan sıvılara      yukarıda verilen yargılardan hangileri doğru olur?
            ait donma noktası değerleri verilmiştir.
                                                                   A) Yalnız I        B) Yalnız II         C) I ve II
            Buna  göre  aşağıdaki  yargılardan  hangisi  yanlıştır?            D) I ve III        E) I, II ve III
            (DN=Donma noktası)
                                                                   Çözüm:
            A)  Yemek tuzu iyonlaşarak çözünür.
                                                                   Ayrımsal kristallendirme yöntemi çözünürlükleri sıcaklıkla
            B)  0 °C suyun normal donma noktasıdır.
                                                                   artan veya azalan iki bileşeni birbirinden ayırmak için kulla-
            C)  Glikoz  çözeltisinin  kaynamaya  başlama  sıcaklığının   nılabilir. Tuz ve şeker katılarını içeren çözelti soğutulmaya
               tuzlu su çözeltisinden büyük olması beklenir.       başlanırsa önce şeker kristallenir. Kristallenen kısım süzü-
            D)  Glikoz moleküler çözünür.                          lerek ayrılır. Soğutmaya devam ederek veya buharlaştırma
                                                                   ile ikinci bileşen de ayrılır.
            E)  Donma noktası gibi koligatif özellikler derişimden etki-
               lenir.                                                                                     Cevap: E

 224                                                       225
   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232