Page 227 - Dört Dörtlük Konu Pekiştirme Testi - TYT KİMYA
P. 227
ÇÖZÜMLÜ SORULAR Karışımlar - Karışımları Ayırma Teknikleri KİMYA
20. Koligatif özellikler, çözeltinin derişimine bağlıdır. Aynı Çözüm:
maddenin derişimi farklı çözeltilerinde derişim arttıkça
İyonlaşarak çözünen NaCl’deki iyon sayısı, moleküler ola-
kaynama noktası yükselir.
rak çözünen glikozun içerdiği tanecik sayısından fazladır.
Buna göre Çözünmüş olarak bulunan tanecik sayısı artarsa kaynama
noktası artar donma noktası düşer. 1 atm basınçta su 0 °C
sıcaklıkta donar. Koligatif özellikler derişime bağlıdır.
100 mL su 75 mL su 100 mL su Cevap: C
10 g NaCl 9 g NaCl 5 g NaCl 100 mL su
I II III IV
aynı ortamda bulunan yukarıdaki çözeltilerin kaynamaya
başlama sıcaklıkları sıralaması hangi seçenekte doğru
olarak verilmiştir?
A) II > I > III > IV
B) IV > III > I > II
C) II > III > I > IV
D) II > IV > III > I
E) IV > II > I > III
Çözüm:
Su miktarları eşitlenirse;
I. 100 g Su 10 g tuz
II. 75 g Su 9 g tuz
100 g Su 12 g tuz
III. 100 g Su 5 g tuz 22. Laboratuvarda çözünürlük farkından yararlanarak karışım-
ların ayırılması için hazırlanan düzenek ve yapılan işlemler
Aynı madde ve ortam olduğundan dolayı kaynama nokta-
şematik olarak aşağıda verilmiştir.
sını çözeltilerin derişimleri etkileyecektir. Derişim arttıkça
kaynama noktası yükselecektir. Saf suyun kaynama nokta-
sı tuzlu sudan düşüktür.
80
ll > l > III > IV
Cevap: A
21. Çözeltilerin bazı fiziksel özellikleri (kaynama noktası, donma
noktası gibi) çözeltinin derişimine bağlı olarak değişir.
Buna göre
100 g 100 g su 100 g su
Saf su 10 g NaCI 10 g glikoz I. Çözünürlüklerin sıcaklıkla değişiminden yararlanılır.
II. Katı-katı karışımları ayırmak için kullanılır.
III. Yöntemin adı ayrımsal kristallendirmedir.
DN = 0 °C DN = -0,641 °C DN = -0,103 °C
1 atm basınçta şekilde görülen kaplarda bulunan sıvılara yukarıda verilen yargılardan hangileri doğru olur?
ait donma noktası değerleri verilmiştir.
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? D) I ve III E) I, II ve III
(DN=Donma noktası)
Çözüm:
A) Yemek tuzu iyonlaşarak çözünür.
Ayrımsal kristallendirme yöntemi çözünürlükleri sıcaklıkla
B) 0 °C suyun normal donma noktasıdır.
artan veya azalan iki bileşeni birbirinden ayırmak için kulla-
C) Glikoz çözeltisinin kaynamaya başlama sıcaklığının nılabilir. Tuz ve şeker katılarını içeren çözelti soğutulmaya
tuzlu su çözeltisinden büyük olması beklenir. başlanırsa önce şeker kristallenir. Kristallenen kısım süzü-
D) Glikoz moleküler çözünür. lerek ayrılır. Soğutmaya devam ederek veya buharlaştırma
ile ikinci bileşen de ayrılır.
E) Donma noktası gibi koligatif özellikler derişimden etki-
lenir. Cevap: E
224 225