Page 8 - Biyoloji 10 | 3.Ünite
P. 8

1          EKOSİSTEM EKOLOJİSİ                                                                                                                                               EKOSİSTEM EKOLOJİSİ


                      BÖLÜM




                                   3.1.1 EKOSİSTEMİN CANLI VE CANSIZ BİLEŞENLERİ


                     Ekosistem, canlı (biyotik) ve cansız (abiyotik) fak-
                  törlerden  oluşur.  Ekosistemi  kavrayabilmek  için  orga-
                  nizmaların dağılımının, tür çeşitliliğini etkileyen canlı ve
                  cansız  faktörlerin  bilinmesi  gerekir.  Ekosistemlerdeki
                  canlı  faktörler  üreticiler,  tüketiciler  ve  ayrıştırıcılardır.
                  Toprak, mineraller, enerji kaynağı, sıcaklık, iklim ve su
                  ekosistemin cansız faktörleridir.
                      Bir göl ekosistemindeki (Görsel 3.4) canlı faktörlere
                  gölde yaşayan balık popülasyonları ve su kuşları; can-
                  sız faktörlere, göl suyunun sıcaklığı ve suyun mineral-       Görsel 3.4: Göl ekosistemi
                  leri örnek verilebilir.


                     Ekosistemdeki Canlı Faktörler

                      Bir ekosistem içerisinde bulunan ve birbirlerini etkileyen canlı varlıkların tümüne canlı faktör de-
                  nir. Ekosistemin canlı faktörleri üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olarak üç grupta incelenir.
                      İnorganik maddelerden organik madde sentezi yapabilen canlılara üreticiler (ototrof canlılar) denir.
                  Üreticiler, fotosentez veya kemosentez olaylarını gerçekleştirerek kendi besinlerini yapmaları yanında
                  atmosferin karbondioksit ve oksijen dengesini de sağlarlar. Üreticiler; karasal ekosistemlerde yeşil bit-
                  kiler, sucul ekosistemlerde siyanobakteriler ve alglerdir. Yeşil bitkiler, bazı bakteri, arke ve protist türleri
                  üretici canlı örnekleridir.
                      Kendi besinini üretemeyen, besinlerini bulundukları ortamdan hazır alan canlılara tüketiciler (he-
                  terotrof canlılar) denir. Hayvanlar, mantarlar, bazı protistler ve bazı bakteriler heterotrof canlılardır. He-
                  terotrof canlılar, besinlerini alma şekline göre holozoik, simbiyotik ve ayrıştırıcı canlılar olarak üç gruba
                  ayrılır.

                      Ekosistemdeki Cansız Faktörler

                      Bir ekosistemde canlılar dışında kalan ve canlıların yeryüzündeki dağılımını, tür çeşitliliğini etkile-
                  yen faktörlere cansız faktörler denir. Cansız faktörler enerji kaynağı, sıcaklık, iklim, toprak, mineraller
                  ve su olarak altı grupta incelenir. Bazı cansız faktörler daha çok kara ekosistemlerinde tür çeşitliliğini
                  ve dağılımını belirler. Örneğin rüzgâr genellikle karada etkili olan iklimle ilgili cansız faktördür. Rüzgâr,
                  buharlaşma ile organizmanın su kaybı oranını artırdığı ve bitki tohumlarının yayılışında da etkili olduğu
                  için tür çeşitliliğini etkiler.
                      Enerji Kaynağı

                      Tüm organizmalar yaşamak için kullanılabilir bir enerji kaynağına ihtiyaç duyar. Ekosistemde ener-
                  jinin ana kaynağı çoğunlukla güneştir. Güneş ışığından gelen ve fotosentez işlemi sırasında klorofil
                  tarafından yakalanan güneş enerjisi, ekosistemlerin çalışmasına olumlu katkı yapar. Fotosentez ya-
                  pan üretici canlılar, ışık enerjisini kullanarak inorganik maddelerden organik bileşikler sentezler. Bitkiler
                  karbondioksit ve su gibi inorganik maddeleri kullanarak glikoz gibi organik bileşikleri sentezleyebilir.
                  Ekosistemdeki diğer canlıların büyük çoğunluğu, enerji kaynağı açısından bitkilerin sentezlediği organik
                  maddelere bağımlıdır.
                    BİYOLOJİ 10  142
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13