Page 53 - Biyoloji 12 | 3.Ünite
P. 53

a                               b
              Görsel 3.95: Soya fasulyesi tohumları        Görsel 3.96: a) Devedikeni, b) Pıtrak tohumu

            Hindistan cevizi gibi bazı meyve türleri, suyla taşınarak yayılır (Görsel
            3.97). İnsanlar tarafından bitkilerin tohum, meyve gibi kısımları; besin,
            giyecek, ilaç, kozmetik ya da süs amacıyla bir yerden başka bir yere
            taşınır. Böylece toprağa bağlı olarak yaşayan bitkilerin tohumları, yer-
            yüzünün çeşitli yerlerine yayılır.




















                                 Görsel 3.97: Hindistan cevizi
                   3.3.2. DORMANSİ VE ÇİMLENME

            Dormansi
            Tohum oluşumunun sonlarına doğru tohum içindeki su oranı %15’in
            altına düşer. Su miktarının azalması ile embriyonun gelişimi durur ve
            embriyo çimlenme zamanına kadar dormansi (uyku hâli) durumunda
            kalır. Dormanside metabolik hız çok yavaşlar ve embriyo büyümez.
            Bazı  türlerde  parçalanmamış  tohum  kabuğu  da  dormansiye  neden
            olur.  Bitki  tohumlarında  dormansi  olumsuz  çevre  koşullarına  karşı
            geliştirilmiş  bir  adaptasyondur.  Dormansinin  süresi  bitkinin  türlerine
            bağlı olarak farklılık gösterir. Bir tohumun dormanside kalma süresi ve
            çimlenme yeteneğini koruması bitki türüne ve çevresel faktörlere göre
            değişebilir. Bu süre birkaç gün kadar kısa olabileceği gibi gibi birkaç
            yıl da olabilir. Bitkinin çimlenmesi için dormansinin kırılması, bitkinin
            yetiştiği çevre koşullarıyla bağlantılıdır. Çevresel faktörler uygun hâle
            geldiğinde tohum dormansi evresinden çıkar ve çimlenir.
            Çimlenme

            Olgunlaşmış bir tohumdaki embriyonun uygun koşullarda yeni bitkiyi
            oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine
            çimlenme denir.


                                                                                                   BİTKİ   181
                                                                                              BİYOLOJİSİ
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58