Page 20 - Coğrafya 10 | 1.Ünite
P. 20

DOĞAL SİSTEMLER



               2. Türkiye’de Toprakların Kullanımı
                                                                        Sulak       Mera
               Türkiye'de  topraklar;  tarımsal  üretim,  sanayide  ham   alanlar   %18,6
            madde ihtiyacının karşılanması, hayvancılık ve ormancılık   %1,4
            gibi birçok faaliyet alanında kullanılır (Harita 1.18).
               Topraklarımızdan en yaygın şekilde tarımsal faaliyetler-                          Orman
            de (%31,1) yararlanılmaktadır (Grafik 1.7). Toprak çeşitliliğin   Diğer              %28,6
            fazla  olması  yetiştirilen  tarımsal  ürün  çeşitliliğini  etkile-  %20,3
            miştir. Sulama imkânının olduğu alanlarda sulu tarım yapı-
            lırken bu imkânın olmadığı alanlarda ise kuru tarım yapıl-
            maktadır. Kuru tarım yapılan bazı alanlarda verim kalitesi                     Tarım
            açısından topraklar belli zamanlarda ekilmeyerek dinlen-                       %31,1
            dirilmektedir.
                                                                         Grafik 1.7: Türkiye'de toprakların kullanım alanları
                                                                                  bakımından dağılımı


             BULGARİSTAN               KARADENİZ                                                  GÜRCİSTAN

             YUNANİSTAN                                                                                 ERMENİSTAN

                       MARMARA
                        DENİZİ
                                                                                                               N.Ö.C.




                                                                                                              İRAN




               EGE DENİZİ                                                 SURİYE                       IRAK






                                                                                       Otlak çayır alanları
                                                                          K            Tarım alanları
                                 AKDENİZ
                                                                                       Ormanlık alanlar
             0     100   200                        KKTC                               Bağlık bahçelik alanlar
                           km                   GKRY                                   Endüstriyel tarım alanları
            Harita 1.18: Türkiye’de topraklardan yararlanma (Atalay İ., 2015)

               Tarım toprakları ile bu topraklarda yetiştirilebilecek en uygun ürünler arasın da doğrudan bir ilişki var-
            dır. Patates, soğan ve şeker pancarı gibi toprak al-
            tında  gelişen  yumrulu  bitkiler;  yumuşak  ve  kumlu
            bir özelliğe sahip olan alüvyal ve regosol topraklarda
            daha iyi yetişir. Dağların yamaçlarında oluşan ve su
            geçirgenliği yüksek olan kumlu, çakıllı kolüvyal top-
            raklar  meyve  tarımı  açısından  oldukça  elverişlidir.
            Rize çevresinde yıkanmış asitli orman toprakları çay
            tarımı,  özellikle  Akdeniz  ve  Ege  Denizi  kıyılarında
            görülen terra rossa toprakları da turunçgil ve zeytin
            yetiştiriciliği açısından en uygun yapıyı teşkil etmek-
            tedir. Tarımsal potansiyelin en yüksek olduğu alüvyal
            topraklarda mısır, ayçiçeği, yer fıstığı, şeker pancarı,
            pamuk ve soya fasulyesi gibi ürünler yetişebilirken
            bozkır  topraklar  ise  tahıl  tarımına  daha  uygundur   Görsel 1.151: Toprağın tarımda kullanılması
            (Görsel 1.151).
        120
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25