Page 12 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 12

BEŞERÎ SİSTEMLER



                                                                                                   UYGULAMA
                  Aşağıdaki tabloda dünya kahve üretiminde önde gelen ülkelerle bu ülkelere ait üretim miktarları veril-
              miştir (FAO). Ana vatanı Eti yopya’nın Kaffa Bölgesi olmasına rağmen dünyanın farklı ülkelerinde de üretil-
              meye başlanan kahveyle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
                    Ülke         Kahve Üretimi 2016 (ton)    •  Kahvenin, ana vatanı dışında da yaygın olarak üre-

                   Brezilya             2 595 000              tilmesi nasıl açıklanabilir?
                   Vietnam               1 650 000
                                                             •  Kahve üreten ülkeler, üretimlerinin önemli bir kıs-
                   Kolombiya               810 000
                                                               mını  ihraç  etmektedir.  Bu  durum,  bahsedilen  ül-
                   Endonezya               660 000             kelerin ekonomisine nasıl bir katkı sağlamaktadır?

                   Etiyopya                384 000
                   Honduras               348 000            •  Tropikal  bölgelerde  üretilen  bir  tarım  ürünü
                   Hindistan              348 000              olan  kahvenin  dünyanın  diğer  bölgelerinde  de
                   Uganda                 288 000              üretilmesi nin  ekonomi  üzerindeki  etkileri  neler-
                                                               dir?
                   Meksika                234 000
                   Guatemala              204 000


                 Tarım ve hayvancılıkta bozulabilir ürünler için pazara yakınlık ve gelişmiş ulaşım ağı oldukça önemli
            bir unsurdur. Bu nedenle ürünlerin uzak üretim alanlarından pazarlara ulaştırılabilmesi için özel taşıma ve
            paketleme sistemlerine ihtiyaç vardır. Tarım ile ulaşım arasındaki ilişkide taşıyıcı aracın, ürünlerin özellikle ri
            doğrultusunda donatılmasının önemi büyüktür. Bu doğrultuda soğutma sistemleriyle donatılmış gemilerin
            ortaya çıkması Avustralya, Yeni Zelanda ve Arjantin gibi ül kelerden dünyadaki pazarlara et türü ürünlerin
            gönderilmesini kolaylaştırmıştır. Bu durum, üretim ile tüketim alanları arasındaki bağın kurulmasına zemin
            hazırlamıştır. Tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılık gibi üretim faaliyetleri, gelişmiş ve az gelişmiş bir-
            çok ülkenin ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Mandıracılık ve kümes hayvancılığının günümüz de büyük
            şehirler çevresinde yaygın olarak yapılmasında tüketici nüfusun varlığı ile ürünlerin bozulmadan daha kolay
            ve ucuz bir şekilde tüketiciye ulaştırılması etkili olmuştur.


              OKUMA PARÇASI
                ÇAY TÜKETİMİNİN EKONOMİYE ETKİSİ
                Çay bitkisi, yağışı bol ve sıcak olan yerlerde yetişebilen bir çalıdır. Ancak dünyada ekonomik olarak çay
             üretiminin yapıldığı yerler sınırlıdır. Hindistan, Çin, Sri Lanka, Bangladeş ve Japonya geçmişten günümüze
             çay bitkisinin yaygın şekilde yetiştirildiği ülkelerdir. Çin’den Rusya yoluyla Osmanlı Devleti’ne giren çayın,
             özellikle Tanzimat’tan sonra tüketimi artmış ve 19. yüzyılın sonlarında kahvaltı sofralarında yerini almıştır.
             Çay, çalışmak amacıyla başta Batum olmak üzere Rusya’nın çeşitli şehirlerine giden Rize ve Artvinli işçilerin
             memleketlerine döndüklerinde getirdikleri çay fidan-
             larını burada dikmelerinin bir sonucunda üretilmeye
             başlanmıştır. Tüketimin artmasıyla birlikte üretim de
             artmıştır.  Çay  tarımı  ve  ticareti  Doğu  Karadeniz’in
             ekonomisinde çok önemli yer tutar. Türkiye, dünya-
             da kişi başına düşen çay tüketiminde ilk sıralarda yer
             almasına  rağmen  üretim  bakımından  beşinci  sırada
             bulunmaktadır. Türkiye’de yaklaşık bir milyon insanın
             gelir kaynağı olması nedeniyle iktisadi hayatta önem-
             li yer tutmaktadır. Çay, Türkiye’de 100-150 yıllık tarihi
             serüveni  olmasına  karşın  tüketimdeki  artışla  birlikte
             üretim Rize ve Artvin’den başlayarak Doğu Karadeniz’e
             özgü yerel bir bitki ve millî bir içecek hâline gelmiştir.  Rize / Türkiye
                                                                                 (Alikılıç, D. 2016)

       88
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17