Page 130 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 130
83 KİMYA 10
2. ÜNİTE : KARIŞIMLAR > 2.2. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri > 2.2.1. Karışım Ayırma Tekniklerini Açıklama
Kavram : Kristallendirme/Ayrımsal Kristallendirme
Genel Beceriler : Çıkarım Yapma Becerisi
Alan Becerileri : Akıl Yürütme Becerisi
Çalışmanın Adı KRİSTAL 20 dk.
Çalışmanın Amacı Kristallendirme ve ayrımsal kristallendirme tekniklerini uygun şekilde kullanabilme.
Yönerge: Aşağıda yapım aşamaları karışık olarak verilen deneylerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
1. Deney: Şerbetten şeker eldesi
Deneyin Yapılışı
I. Oluşan şeker kristalleri süzgeç kâğıdı ile süzülür
ve kurutulur.
II. 200 mL’lik bir behere oda sıcaklığında 100 mL su
konur.
III. Beher, içerisindeki şekerin tamamı çözününceye
kadar cam çubuk ile karıştırılarak ısıtılır.
IV. Su konulan beherin içerisine 20 tane küp şeker
atılır.
V. Şerbet oda sıcaklığında bekletilerek soğutulur.
Görsel 1: Şeker
2. Deney: Tuz ve şeker karışımının bileşenlerine ayrılması
Deneyin Yapılışı
I. Su dolu beherin içerisine tuz ve şeker karışımı
dökülür.
II. 40 gram tuz ve 40 gram şeker tartılır ve
karıştırılır.
III. 200 mL’lik bir behere oda sıcaklığında 100 mL
su konur.
IV. Çözelti 10 °C’ ye kadar soğutulur.
V. Beher, içerisindeki karışımın tamamı
çözününceye kadar cam çubuk ile karıştırılarak
ısıtılır.
VI. Kalan çözeltinin suyu buharlaştırılır. Görsel 2: Tuz ve şeker
VII. Oluşan kristaller süzgeç kâğıdı ile süzülür ve
kurutulur. Bu kristaller şeker kristalleridir.
Böylelikle karışımdan ilk ayrılan madde şeker
olur.
VIII. Buharlaşmadan sonra kalan katının ise büyük
çoğunluğu tuzdur.
Karekod
Alanı
Asıl karekodlar
128 kalıptaki görseli siliniz.
yerleştirildikten sonra
Asıl karekodda çerçeve
konturu olmayacak.