Page 130 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 130

83      KİMYA 10


         2. ÜNİTE     : KARIŞIMLAR > 2.2. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri > 2.2.1. Karışım Ayırma Tekniklerini Açıklama
         Kavram       : Kristallendirme/Ayrımsal Kristallendirme
         Genel Beceriler  : Çıkarım Yapma Becerisi
         Alan Becerileri  : Akıl Yürütme Becerisi

          Çalışmanın Adı                              KRİSTAL                                    20 dk.
          Çalışmanın Amacı  Kristallendirme ve ayrımsal kristallendirme tekniklerini uygun şekilde kullanabilme.

         Yönerge: Aşağıda yapım aşamaları karışık olarak verilen deneylerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
         1. Deney: Şerbetten şeker eldesi


            Deneyin Yapılışı

              I. Oluşan şeker kristalleri süzgeç kâğıdı ile süzülür
                ve kurutulur.
             II. 200 mL’lik bir behere oda sıcaklığında 100 mL su
               konur.
            III. Beher, içerisindeki şekerin tamamı çözününceye
                 kadar cam çubuk ile karıştırılarak ısıtılır.
            IV. Su konulan beherin içerisine 20 tane küp şeker
                atılır.
             V. Şerbet oda sıcaklığında bekletilerek soğutulur.
                                                            Görsel 1: Şeker






         2. Deney: Tuz ve şeker karışımının bileşenlerine ayrılması

            Deneyin Yapılışı
                I. Su dolu beherin içerisine tuz ve şeker karışımı
                   dökülür.
               II. 40 gram tuz ve 40 gram şeker tartılır ve
                   karıştırılır.
              III. 200 mL’lik bir behere oda sıcaklığında 100 mL
                   su konur.
              IV. Çözelti 10 °C’ ye kadar soğutulur.
               V. Beher, içerisindeki karışımın tamamı
                   çözününceye kadar cam çubuk ile karıştırılarak
                    ısıtılır.
              VI. Kalan çözeltinin suyu buharlaştırılır.    Görsel 2: Tuz ve şeker
             VII. Oluşan kristaller süzgeç kâğıdı ile süzülür ve
                    kurutulur. Bu kristaller şeker kristalleridir.
                    Böylelikle karışımdan ilk ayrılan madde şeker
                    olur.
            VIII. Buharlaşmadan sonra kalan katının ise büyük
                    çoğunluğu tuzdur.












                Karekod
                 Alanı
                Asıl karekodlar
          128  kalıptaki görseli siliniz.
              yerleştirildikten sonra
              Asıl karekodda çerçeve
               konturu olmayacak.
   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135