Page 126 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 126

80      KİMYA 10

          2. ÜNİTE    : KARIŞIMLAR > 2.2. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri > 2.2.1. Karışım Ayırma Tekniklerini Açıklama
          Kavram      : Damıtma/Ayrımsal Damıtma
          Genel Beceriler  : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
          Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

          Çalışmanın Adı                            SU SORUNU                                    10 dk.
          Çalışmanın Amacı  Damıtma işlemi ile hangi tür karışımların bileşenlerine ayrıldığını açıklayabilme.

          Yönerge: Aşağıdaki metin ve görsellerden yararlanarak soruları cevaplayınız.

          Kimya dersinde öğretmen, içilebilir tatlı su kaynaklarının hızla kirlendiği ve artan nüfusun içme suyu
          ihtiyacını karşılamanın her geçen yıl zorlaştığı üzerine bir tartışma başlatır. Öğrenciler bu sorunun çö-
          zümü için fikirler üretir. Öğrencilerden biri, dünyada en bol bulunan şeyin su olduğunu ve denizlerdeki
          tuzlu sudan tatlı su elde edilebileceğini söyler. Öğretmen bu fikrin doğru olduğunu, bunun damıtma
          işlemiyle yapılabileceğini ancak suyu tuzdan ayırmanın çamurlu suyu süzmek kadar kolay olmadığını
          söyler. Öğrencileri laboratuvara götürür ve onlara basit damıtma düzeneğini gösterir.





















          Öğrenciler öğretmene düzeneğin nasıl çalıştığını sorar. Öğretmen uygulamalı olarak göstermek için
                                                                             o
          beki yakar ve bir süre bekler. Termometre suyun kaynama noktası olan 100  C’yi gösterdiğinde soğu-
                                                                         o
          tucunun alt ucundan erlenmayere su damlamaya başlar ve sıcaklık 100  C’de sabit kalır. Erime noktası
              o
          801  C olan tuz (NaCl) kristalleri cam balonda kalır, suyun tamamı buharlaşıp soğutucundan geçerken
          yoğunlaşır ve sıvı hâlde erlenmayerde toplanır. Böylece damıtma işlemiyle tatlı su elde edilir.
          Öğrencilerden biri, öğretmene etil alkol-su gibi sıvı-sıvı homojen bir karışımın da damıtmayla bileşen-
          lerine ayrılıp ayrılamayacağını sorar. Öğretmen, kaynama sıcaklıkları farkı az olan sıvıların oluşturdu-
          ğu homojen bir karışımın basit damıtma işlemiyle değil ayrımsal damıtma işlemiyle bileşenlerine ayrı-
          labileceğini söyler. Bunun için düzenekte cam balon ile soğutucu arasına fraksiyon kolonu adı verilen
          bir parça daha bağlandığını belirtir.



          1.  Damıtma kavramını tanımlayınız.







         2.  Damıtma işleminde, karışımı oluşturan bileşenlerin hangi fiziksel özelliğinin farklı olmasından
             yararlanılır?







                Karekod
                 Alanı
                Asıl karekodlar
          124  kalıptaki görseli siliniz.
              yerleştirildikten sonra
              Asıl karekodda çerçeve                                            Hazırlayan: Murat AMANVERMEZ
               konturu olmayacak.
   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131