Page 122 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 122
77 KİMYA 10
2. ÜNİTE : KARIŞIMLAR > 2.2. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri > 2.2.1. Karışım Ayırma Tekniklerini Açıklama
Kavram : Ayırma Hunisi
Genel Beceriler : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
Alan Becerileri : Akıl Yürütme Becerisi
Çalışmanın Adı BERABERKEN DE AYRIYIZ 20 dk.
Çalışmanın Amacı Ayırma hunisi kavramını açıklayabilme.
Yönerge: Aşağıdaki görseli ve metni inceleyerek soruları cevaplayınız.
Görsel 1: Zeytinyağı-su karışımı Görsel 2: Ayırma hunisi
Okul laboratuvarında yapılacak bir deney için öğretmeni Ayşenur’dan zeytinyağı getirmesini ister. Ay-
şenur zeytinyağını içinde su bulunan bir kavanoza okula gelirken aceleyle aktarır. Farkında olmadan
oluşturduğu bu karışımda, zeytinyağı ve suyu birbirinden ayırmak için ayırma hunisi kullanması gerek-
tiğini düşünür ve defterine Görsel 2’yi çizer ve görselin altına
• Karışım ayırma hunisine aktarılmalıdır.
• Ayırma hunisinin musluğu açılarak altta bulunan toplama kabına suyun akması sağlanmalıdır.
• Ayırma hunisinde su bitince musluk kapatılmalıdır.
1. Bir karışımın, ayırma hunisi kullanılarak bileşenlerine ayrılabilmesi için o karşımın hangi özellikleri
taşıması gerektiğini belirtiniz.
2. Alkol-su karışımının ayırma hunisiyle bileşenlerine ayrılamamasının nedenini yazınız.
3. Ayırma hunisi kullanarak bileşenlerine ayrılabilecek karışımlara örnekler veriniz.
Karekod
Alanı
Asıl karekodlar
120 kalıptaki görseli siliniz.
yerleştirildikten sonra
Asıl karekodda çerçeve Hazırlayan: Denizhan ÇELİKKIRAN
konturu olmayacak.