Page 127 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 127

81
                                                                                        KİMYA 10

            2. ÜNİTE     : KARIŞIMLAR > 2.2. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri > 2.2.1. Karışım Ayırma Tekniklerini Açıklama
            Kavram       : Özütleme
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                           ÖZÜNÜ ÇEKME                                   10 dk.
             Çalışmanın Amacı  Özütleme kavramını tanımlayabilme.

             Yönerge:  Öğrencilerin verdikleri örneklerden yararlanarak soruları cevaplayınız.





                                      Katı bir madde olan beyaz peynirin
                                      içindeki tuzu çekmek için peynir, ılık suda
                                      bir müddet bekletilir. Böylece peynirin
                                      yapısındaki tuz, suya geçerek çözünür ve
                                      peynirden uzaklaştırılmış olur.
                                                                             Görsel 2: Beyaz peynir

               Görsel 1: Birinci öğrenci





                                      Bir poşet çay, sıcak suya bırakıldığında
                                      çaya renk ve tat veren moleküller çö-
                                      zünerek çay yaprağından suya geçer.
                                      Böylece katı olan yapraktaki bu maddeler
                                      özütlenmiş olur.                       Görsel 4: Poşet çay

               Görsel 3: İkinci öğrenci






                                      Limon çiçeği gibi güzel kokulu bir bitkinin
                                      yapısındaki koku molekülleri, etil alkol
                                      veya eter gibi organik bir çözücüde çö-
                                      zünür. Böylece koku molekülleri  bitkiden
                                      özütleme yöntemiyle ayrılmış olur.
                                                                             Görsel 6: Limon çiçeği
               Görsel 5: Üçüncü öğrenci


            1.  Karışım ayırma tekniklerinden biri olan  “özütleme”  kavramını tanımlayınız.








            2.  Özütleme yöntemine günlük yaşamdan örnekler veriniz.










                                                                                                   125
 Hazırlayan: Murat AMANVERMEZ  Hazırlayan: Serap YOLDAŞ
   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132