Page 127 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 127
81
KİMYA 10
2. ÜNİTE : KARIŞIMLAR > 2.2. Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri > 2.2.1. Karışım Ayırma Tekniklerini Açıklama
Kavram : Özütleme
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı ÖZÜNÜ ÇEKME 10 dk.
Çalışmanın Amacı Özütleme kavramını tanımlayabilme.
Yönerge: Öğrencilerin verdikleri örneklerden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Katı bir madde olan beyaz peynirin
içindeki tuzu çekmek için peynir, ılık suda
bir müddet bekletilir. Böylece peynirin
yapısındaki tuz, suya geçerek çözünür ve
peynirden uzaklaştırılmış olur.
Görsel 2: Beyaz peynir
Görsel 1: Birinci öğrenci
Bir poşet çay, sıcak suya bırakıldığında
çaya renk ve tat veren moleküller çö-
zünerek çay yaprağından suya geçer.
Böylece katı olan yapraktaki bu maddeler
özütlenmiş olur. Görsel 4: Poşet çay
Görsel 3: İkinci öğrenci
Limon çiçeği gibi güzel kokulu bir bitkinin
yapısındaki koku molekülleri, etil alkol
veya eter gibi organik bir çözücüde çö-
zünür. Böylece koku molekülleri bitkiden
özütleme yöntemiyle ayrılmış olur.
Görsel 6: Limon çiçeği
Görsel 5: Üçüncü öğrenci
1. Karışım ayırma tekniklerinden biri olan “özütleme” kavramını tanımlayınız.
2. Özütleme yöntemine günlük yaşamdan örnekler veriniz.
125
Hazırlayan: Murat AMANVERMEZ Hazırlayan: Serap YOLDAŞ