Page 26 - GELENEKSEL TÜRK SANATLARI EBRU 12
P. 26
Denizkadayıfı (Kerajin)
Denizkadayıfı, geven bitkisinin yanı sıra yaygın olarak kullanılan bir diğer doğal malzemedir.
Denizkadayıfı bitkisi, bir çeşit kırmızı su yosunudur. Latince adı ‘‘Chondrus crispus’’ olan bu bitki, ok-
yanuslarda bulunur. Bu nedenle yurt dışından ithal edilir. Kurutulup toz haline getirilen denizkadayıfı
ebru malzemesi satan firmalardan bulunabilir.
Denizkadayıflı Suyun Hazırlanması
Hazırlanması kitreye göre daha kolaydır. 8 litre-
lik su için 60-65 gram denizkadayıfı yeterli olur. Kulla-
nacağımız su kaynar veya soğuk olmamalıdır. Kaynar su
denizkadayıfının özelliğini bozabileceği gibi soğuk su da
işlemi yavaşlatır (Görsel 21.a).
Toz halindeki kerajini azar azar suya ilave eder-
ken bir yandan da elektrikli blender ile karıştırılır (Görsel
21.b, 21.c). Elenerek suya ilave edilmesi topaklanmayı
azaltır. Karıştırırken dikkat etmemiz gereken en önem-
li şey hava kabarcıklarının oluşmasını engellemektir.
Karıştırma işi bittikten sonra bir süre dinlendirip hava
kabarcıklarının yüzeye çıkması sağlanır. Belli aralıklarla Görsel 20: Deniz kadayıfı (kerajin)
tekrar karıştırıp süzerek tekneye alınır.
Kitrede olduğu gibi çalışmadan önce kıvamı kontrol ederek gerekirse su ilave edilir. Denizka-
dayıfından hazırlanan kıvamlı su iki veya üç hafta kullanılabilir. Sıcak havalarda içerisindeki su buhar-
laşacağından kıvamı bozulabilir. Bu gibi durumlarda tekrar su ilave edilerek kitre kullanıma uygun
duruma getirilir.
Görsel 21.a
Görsel 21.b Görsel 21.c
23