Page 132 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 11
P. 132

5. ÜNİTE
          Kalıp alma işlemine alçı seçimi ile başlanmalıdır. Kalıp almaya en uygun alçı çeşidi kartonpiyer alçıdır. Alçıyı
          hazırlamada yeterli miktarda su ve alçıyı bir araya getirmek önemlidir. Alçının kullanıma elverişli (suyu ta-
          mamen buharlaştırılmış) olması, rutubetsiz ortamlarda saklanması ve partiküler tanecikler bulundurmaması
          önemlidir. Kalıbı alınacak uygulama yüzeyinin boyutuna göre alçı ve su oranı belirlenmelidir. Geniş ağızlı
          plastik kapta alçının üzerine %40 oranında su eklenmelidir. Bu oran, uygulama yüzeyinin dokusu, ortamın
          sıcaklığı ve karışıma eklenen kimyasallara göre değişiklik gösterebilir. Plastik bir kaba yarıyı geçmeyecek
          oranda su koyulur. Alçı; iki avuç içine alınır, avuçlar birbirine sürtülür, dairesel ve sistematik hareketlerle
          alçı karıştırma kabına aktarılır (Görsel 5.70).



























          Görsel 5.70: Alçı hazırlama
          Bu alçının patiküler yapısında tanecik olup olmadığını anlamanın da bir yoludur. Bu sayede varsa alçıdaki
          partiküller ayrılır. Karıştırma evresine kadar ellerin suyla temas etmemesi gerekir. Yeterli miktarda alçı ek-
          lendiğini anlayabilmek için suyun yüzeyinde suyun alçıyı emmediğini görmek gerekir. Suya doymuş olan
          alçıyı karıştırmak için en uygun yöntem elle hissederek karıştırmadır. Alçının topaklanmadan çözülmesini
          sağlamak önemlidir (Görsel 5.71).


























         Görsel 5.71: Su ve alçı karıştırma işlemi

          Alçı-su karışımı köpürtülmeden karıştırılmaya dikkat edilmelidir. İstenen kıvam elde edildiğinde ellerdeki alçı
          kurumadan yıkanmalıdır. Elde açık yara varsa ya da alerjik bir durum söz konusu ise eldiven kullanılmalıdır.




         130
   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136   137