Page 176 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 11
P. 176
6. ÜNİTE
Aşağıda sol sütunda tanımları verilen ifadeleri sağ sütundaki tanımlarla eşleştiriniz.
16. Seri üretimde kullanılan kil çeşididir.
Bisküvi pişirimi
17. Büyük boyutlu ürünler, heykel, duvar panoları ve bahçe seramik-
leri yapımında tercih edilen kil çeşididir. Şamotlu kil
18. Hiç alet kullanmadan yalnız el ile şekillendirip, biçim verilen en
basit seramik şekillendirme yöntemidir. Sır
19. Şekillendirilmiş ve kurutulmuş ürünün nem ve suyundan uzaklaş- Döküm kili
tırılarak dayanıklılığının artırılması için sırlanmadan önce pişiril-
mesine denir.
Çimdik yöntemi
20. Seramik yüzeyde, öğütülmüş cam ve kile renk veren malzemeler
ile suyun karışımından oluşan yüzeyden suyu geçirmeyen, düz-
gün parlak bir tabakaya denir. Kurutma
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun sözcüklerle tamamlayınız.
kırmızı kil şamotlu kil kil stoneware kil
pirometre deri sertliği porselen sır
21. Seramiğin ham maddesi ............................... dır.
22. İçinde pişmiş toprak parçaları koyulan pürüzlü yapılı seramik kiline .................................. denir.
23. ..........................................geleneksel obje yapımında kalıba basma, elle şekillendirme, elle dekorlama, torna
yöntemi için uygundur.
24. İnce tanecikli, pürüzsüz, dayanıklı ve pişirimden sonra saydamlık özelliği gösteren ............................ kilidir.
25. Mutfak ürünleri yapımında ....................................kullanılır.
26. Biçimlendirilen ürünün kısmen kuruması işlemine ................................... denir.
27. Fırın ısısı ....................................... denilen bir çeşit termometre ile ölçülür.
Ek sorulara ulaşmak
için cihazınızla
karekodu
okutunuz.
174

