Page 179 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 11
P. 179

4. Ünite



                  Kil Yoğurma Teknikleri


                  Yoğurma bir çamur kütlesini elle çevirerek, bastırarak karıştırma yöntemidir. Yoğurma işleminde amaç, çamu-
               run homojen hâle gelmesi ve içerisinde bulunan hava kabarcıklarının çıkarılmasıdır. Yoğrulan çamurun nem oranı
               %15-30 civarında olmalıdır. Yeterli şekilde yoğrulan çamur, kolay şekil alarak ele yapışmaz. Yoğurma işleminin ah-
               şap bir yüzeyde yapılması, kilin içerisinde var olan suyu emmesi için önemlidir. Çamur istenilen kıvama gelinceye
               kadar yoğrulmaya devam edilmelidir. Yoğrulan çamur ara ara çeşitli yerlerinden kesme teli ile kesilerek içerisinde
               hava kabarcığı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
               Elle yoğurma teknikleri; kesip birleştirerek, öküzbaşı tekniği, burgu tekniği (Japon tekniği).

                             Etkinlik


                                                   Kil yoğurma teknikleri
                  Görsel 4.46, 4.47, 4.48’de yer alan burgu, öküzbaşı ve kesip birleştirerek yoğurma tekniklerine ait fotoğrafları
                inceleyiniz.
                Araç-Gereçler: ahşap masa, kil, kesme teli.














                     a                            b                           c
                    Görsel 4.46: Öküzbaşı tekniği ile kil yoğurma aşamaları













                     a                            b                           c
                    Görsel 4.47: Burgu tekniği ile kil yoğurma aşamaları













                     a                            b                           c
                    Görsel 4.48: Kesip birleştirerek kil yoğurma aşamaları
                 Nasıl bir yol izlenmeli?
                 1. Kil yoğurma uygulaması için gerekli ortamı sağlayınız.
                 2. Plastik özelliği kazanmış kili eşit büyüklüklerde keserek parça hâline getiriniz.
                 3. Eşit büyüklükteki kil parçasını tercih ettiğiniz yoğurma tekniğinin hareketlerine göre yoğurunuz.
                 4. İçinde hava kabarcığı olup olmadığını kontrol ediniz.





            176
   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184