Page 178 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 11
P. 178

SERAMİK



               Şamotlu Kil

               Şamot, içine daha önceden pişmiş kırmızı çamur tanecikleri konmak sureti ile güçlendirilmiş seramik çamu-
            rudur. Bu tip çamurlar, pürüzlü bir yapıya sahiptir. Bu da ince işlerde, detaylarda, bu çamurun kullanımını sınırla-
            maktadır. Tornada kullanımı zordur. Ancak içindeki tanecikler, kile güçlü bir yapı kazandırdıkları için yük taşıyan
            formlarda, büyük heykellerde şamotlu çamuru kullanmak avantajlıdır. Çamur içindeki fark edilmeyen hava kabar-
            cıkları, dışarıya çıkabilecek pek çok yol bulabileceğinden şamotlu çamurla yapılan işlerin patlama riski azalmak-
            tadır. Bu da daha kalın bir et kalınlığının (yaklaşık 1,5 cm altı) oluşumuna izin verir. Bu tip kilin bir diğer avantajı,
            yapışmasının daha kolay olmasıdır. İçindeki parçacıklar, yapışma yüzeyini artırır. Şamotlu kilin bisküvi pişirimi
            900-1100°C de yapılır. Bir kilin şamot olarak adlandırılabilmesi için bağlayıcı özelliğini kaybedinceye kadar pişmiş
            olması gerekir. Şamot, çamurun ateşte pişme dayanıklılığını arttırır. Çamurda küçülmeleri ve bağlayıcı özellikleri
            azaltır. Şamotun tane büyüklüğü ve katkı oranı, çamurun türüne ve yapılan parçanın büyüklüğüne göre değişir
            (Görsel 4.44, 4.45).





























                                                                     Görsel 4.44: Melis Kolyozyan, 2017, İstanbul

































                Görsel 4.45: Kuşlar serisi, Aziz Özdemir,  şamotlu kil





                                                                                                         175
   173   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183