Page 171 - ÜÇ BOYUTLU SANAT ATÖLYE 11
P. 171

SERAMİK SANATI
            6.4.2. Sır Pişirimi
            Bisküvi pişirimi bitmiş ürün, sırlanmaya hazırdır. Sırlarda aranılan özellik, ürünün yapıldığı kilin cinsi ile fiziksel
            ve kimyasal tepkimelerinin başarılı olmasıdır. Son yıllarda sanatçılar, artistlik arayış içinde oldukları için sırlama
            deneyimlerinden elde ettikleri sırlama hatalarına dekoratif ve estetik açıdan farklı boyut kazandırarak eser-
            lerinde bilinçli olarak yer vermektedirler.
            Bisküvi pişirimi yapılmış ürünün sırlaması sırasında temiz olması önemlidir. Zımparası yapılmış ürünün üze-
            rindeki toz parçaları nemli bir bez ya da sünger ile temizlenir. Sır tabakası 1,5 mm kalınlığında olmalıdır. Sırın
            kalın olması hava kabarcığı oluşmasına neden olacaktır. Sır yeterli kalınlıkta uygulanmadığında ise sırlanmamış
            alanlar kalmasına neden olur.
            Fırın doluluğu ve ürünlerin yerleştiriliş sırası sır pişiriminin en önemli ve hassas aşamasıdır. Sırlanmış ürünler bir-
            birlerinden yeterince uzağa yerleştirilmelidir. Pişirim sırasında yüzey üzerinde eriyen sır baloncuk oluşturabilir,
            yanındaki ürüne ya da fırın plakasına yapışabilir. Büyük ve küçük ürünleri fırın içine dengeli yerleştirmek fırın
            içi ısı dağılımında önemli etkendir. Fırın içi ısı dağılımı, fırının ısınma ve soğuma süresini etkiler (Görsel 6.43).
            Sır fırınlaması bisküvi fırınlamasından daha yüksek derecede yapılır. Sır pişiriminde fırının ısısı kademeli ola-
            rak çıkarılır. Sır pişirimi bittiğinde fırının kapağı açılmadan uzun saatler kendi hâlinde soğuma sağlanmalıdır.
            Soğuyan fırının açılmasından sonra da bir süre beklenmeli, fırın içindeki seramik ürünler hemen boşaltılmama-
            lıdır. Fırının boşaltılması sırasında gerekli iş güvenliği önlemleri alınmalıdır. Pişen ürünlerin fırından boşaltılması
            yardımlaşılarak yapılması gereken bir işlemdir.
            Fırının nasıl yakılacağı, pişirimde nasıl farklılıklar oluşturulabileceği, ısının kontrolünün sağlanması uzun yıllar
            sürecek alıştırma ve deneyimlerle elde edilir. Pişirim yapılırken notlar almak ve sonuçları değerlendirmek başa-
            rılı çalışmalar ortaya çıkaracaktır.















































                  Görsel 6.43: Sır pişirimi



                                                                                                    169
   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176