Page 35 - Konu Özetleri AYT Biyoloji
P. 35

DUYU RESEPTÖRLERİ, DERİ, BURUN, DİL


                                                     BURUN
          •  Koku alma organı olan burun, aynı zamanda
            solunum organı olarak da görev yapar.
          •  Burnun solunumla alınan havayı temizleme,
            ısıtma,  nemlendirme  gibi  görevleri  vardır.
            Burun boşluğunun üst kısmında koku alma
            alanında (sarı bölge) epitel hücreler ve ke-      Koku alma alanı
            moreseptör  olarak  işlev  gören  özelleşmiş                                      Koku alma
            sinir hücreleri bulunur.                 Koku molekülleri                         yolu
          •  Farklı  kokular  için  özelleşmiş  olan  bu  ke-  Koku soğancığı
            moreseptörler,  binlerce  farklı  kokuyu  ayırt
            edebilir.                                    Kalburlu kemik                        Akson
          •  Burna  gelen  koku  molekülleri  Bowman          Bağ doku                         Bowman
                                                                                               bezi
            (Bovman)  bezlerinden  salgılanan  mukus
            içinde çözünür.                                                                   Koku
                                                                                              reseptörleri
          •  Kemoreseptörlerin  mukus  sıvısı  içine  kadar   Mukus tabaka                    Sil
            uzanan dendritlerinin sil şeklindeki uzantıları                                   Koku
            uyarıyı alır ve impuls oluşturur.                     Koku alma alanının yapısı   molekülleri
          •  Reseptör  hücrelerin  aksonları  ise  buradaki
            kemik yapının içindeki deliklerden geçerek beyindeki koku soğancığına kadar uzanıp buradaki nöronlarla sinaps yapar.
          •  Koku soğancığındaki nöronlar, talamusa uğramadan doğrudan beyin korteksindeki değerlendirme merkezine gider.


                                                       DİL
          •  Tat alma organı dilin üst tabakası çok katlı yassı epitelden oluşmuştur.
          •  Dil sadece tat alma organı değil konuşma, lokmayı çevirme ve yutmada da görev alır.
          •  Dilin yüzeyinde bulunan çıkıntılara papilla adı verilir. Papillanın içerisinde 3.000-10.000 kadar tat omurcuğu, tomur-
            cukların içerisinde ise epitel hücrelerden özelleşmiş tat reseptörleri bulunur.
          •  Tat reseptörleri temelde tatlı, acı, tuzlu, ekşi ve umami (lezzetli) olarak sınıflandırılır. Dil, tat alma görevini koku alma
            duyusu ile birlikte daha iyi gerçekleştirir. Üst solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda burnun tıkalı olması
            nedeniyle yiyeceğin kokusu ve tadı iyi bir şekilde algılanmaz.
          •  Tat alma tomurcuklarının aktif olabilmesi için yiyeceklerin tadının dildeki mukus içerisinde çözünmesi gerekir.

          •  Çözünen madde, reseptörleri uyarır ve impuls oluşumunu sağlar.
          •  İmpulslar duyu sinirleri ile beyinde tat alma merkezine ulaşır ve maddenin tadı algılanmış olur.
          •  Tat tomurcukları bulunan dilin herhangi bir bölgesi, beş çeşit tattan herhangi birini algılayabilir.
          •  Ağız kuruluğu, Parkinson hastalığı, kafa travmaları, diyabet, hamilelik, tütün mamülleri kullanımı ve yaşlanma tat du-
            yusunda bozukluğa neden olan faktörler arasında yer alır.
          •  Tat duyusu bozuklukları diğer duyu bozukluklarına göre daha az önemsense de yaşam kalitesini olumsuz yönde etki-
            leyebilir.



















                                              Tat tomurcuğunun yapısı
        BİYOLOJİ - AYT                                                             MEBİ KONU ÖZETLERİ       35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40