Page 26 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 26

fitokimyasallar) de bulunmaktadır. Yeterli ve   yağda çözünen vitaminlerin vücutta etkinlik
          dengeli beslenme bireylerin; yaşına, cinsiye-  göstermesini sağlamakta, organların etrafını
          tine, fiziksel aktivite düzeyine ve özel duruma   sararak dış etkilerden korumakta, deri altı
          göre gereksinim duyduğu günlük enerjinin   yağı ise vücut ısısının hızlı kaybını önlemek-
          sağlanması, besin ögelerinin yeteri kadar   tedir.
          alınmasıyla mümkün olur.
                                          Karbonhidratlar
          Proteinler
                                          Yetişkin insan vücudundaki toplam kar-
          Yetişkin insan vucudunun ortalama %16’sı   bonhidrat miktarı %1’in altındadır. Kar-
          proteinden oluşmaktadır. Proteinler sindirim   bonhidratların başlıca görevi vücuda enerji
          kanalında yapı taşları olan aminoasitlere   sağlamalarıdır. Bu nedenle günlük alınan
          ayrılarak kana geçmekte ve kanla kara-  enerjinin büyük çoğunluğu karbonhidratlar-
          ciğere taşınmaktadır. Burada proteinlerin   dan gelmektedir. Karbonhidratlar sindirim
          bir kısmı depolanır, diğer kısmı ise tekrar   kanalında yapı taşları olan monosakkarit-
          belirli düzen içinde birleşerek vücut doku   lerce parçalanarak emilmekte, karaciğer ve
          proteinlerini oluşturur. Proteinler büyüme ve   kaslarda ise glikojen olarak depolanmakta-
          gelişme ile doku ve organlardaki hücrelerin   dır. Günlük alınan fazla karbonhidrat glikojen
          yenilenmeleri için kullanılmaktadır. Ayrıca   olarak depolandıktan sonra geri kalanı yağa
          bağışıklık sistemi ile vücuttaki işlemlerin
          düzenlenmesinde yer alan hormonlar ve   dönüşerek depolanır. Bunun yanında kas ve
          enzimlerin yapısı da proteindir. Bunun   karaciğer glikojeni ağır çalışma koşullarında
          yanında karbonhidrat depolarının tükenme-  ve dayanıklılık egzersizlerinde enerji kaynağı
          si durumunda vücutta enerji kaynağı olarak   olarak kullanılmaktadır.
          da kullanılmaktadır.            Besinlerle alınan karbonhidratlar içerdikleri
                                          şeker molekülü sayısına göre basit ve komp-
          Yağlar                          leks olmak üzere iki grupta incelenir. Basit
          Yetişkin insan vücudunun ortalama %15-  karbonhidratlar; doğal olarak meyvelerde,
          20’si yağlardan oluşmaktadır. Genel olarak   sütte, eklenmiş şeker olarak gazlı/gazsız
          kadın vücudundaki toplam yağ miktarı   her türlü içeceklerde, meyveli içeceklerde,
          erkekten fazladır. Yağlar sindirim kanalında   şekerleme ve tatlılarda bulunur ve besine
          yapı taşları olan yağ asitleri ve gliserole   tatlı tadı verirler. Kompleks karbonhidratlar
          parçalandıktan sonra bir kısmı enerji için   ise nişasta ve diyet posasını içerir. Nişasta;
          kullanılırken bir kısmı depo yağ, diğerleri de   tahıllar (buğday, çavdar, yulaf, pirinç, arpa ve
          vücudun düzenli çalışmasında etkinliği olan   darı), kurubaklagiller (kurufasulye, merci-
          bazı hormonların ve kolesterolun yapımında   mek, nohut) ve kök sebzeler (patates) gibi
          kullanılmaktadır. Yağlar en çok enerji veren   birçok bitkisel besinde bulunur. Sebze ve
          besin ögesidir. İnsan, harcadığı enerjiden   meyveler, tam tahıllar ve kurubaklagiller ise
          daha çok aldığında vücudun yağ oranı artar;   özellikle posa içerir.
          harcadığından az aldığında ise azalır. Bu
          nedenle vücut yağı insanın başlıca enerji   Diyet posası besinlerin sindirilmeyen
          deposudur ve yeterli enerji alınmadığında bu   kısımlarıdır. Posa, tokluk hissinin oluşması ve
          depo kullanılır. Ayrıca yağlar mideyi yavaş   bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasın-
          terk ettiğinden doygunluk hissi vermekte,   da etkili rol oynamaktadır. Diyet posasının en




          26 26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31