Page 30 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 30

Tablo 1.2 Cinsiyete Göre Et, Tavuk, Balık, Yumurta, Kurubaklagiller, Yağlı Tohumlar, Sert
          Kabuklu Yemişler İçin Önerilen Porsiyon Miktarları

          Cinsiyet                             Erkek                 Kız
                                  7-10  11-14  15-18   7-10  11-14  15-18
          Yaş (yıl)                yaş    yaş    yaş    yaş   yaş    yaş
          Et, tavuk, balık yumurta   1 ½  1 ½     2    1 ½    1 ½    1 ½
          (toplam porsiyon/gün)
          Et, tavuk (porsiyon/gün)  ¾      ¾    1 ¼     ¾      ¾      1
          Yumurta (porsiyon/gün)    ½      ½      ½     ½      ½      ½
          Balık (porsiyon/ hafta)   2      2      2      2      2     2
          Kurubaklagiller           3      3     3-4     3      3     3
          (porsiyon/hafta)
          Yağlı tohumlar            ½      ½      1     ½      ½      ½
          (porsiyon/gün)

          Tablo 1.3 Et, Tavuk, Yumurta, Kurubaklagil, Yağlı Tohum, Sert Kabuklu Yemiş Grubunda Yer
          Alan Besinlerin Bir Porsiyonlarının Ölçü ve Miktarı

          Besinler           Ölçü ve Miktar
          Yumurta            2 küçük boy veya 100 g
          Kırmızı et (pişmiş)  3-4 adet ızgara köfte veya 1 adet Adana köfte veya 10-14 adet İnegöl
                             köfte veya 2 hamburger köfte veya 1 el ayası kadar et veya 1 adet büyük
                             boy pirzola veya 80 g
          Tavuk eti (pişmiş)  1 orta boy baget veya 1 el ayası kadar et veya 80 g
          Balık (pişmiş)     1 el büyüklüğünde 1 ince dilim veya 1 el ayası büyüklüğünde kalın bir
                             dilim veya 150 g
          Hamsi vb. küçük balıklar   12-13 adet veya 150 g
          (pişmiş)
          Ton balığı (konserve)  Suyu süzülmüş 100 g
          Nohut, kurufasulye, barbunya,  2/4kupa ve 2 küçük kepçe veya 8-10 yemek kaşığı veya 130 g
          iç bakla, börülce (haşlanmış)
          Fındık             28-30 adet veya 1 avuç veya 30 g
          Ceviz              4-5 adet büyük boy veya 6-7 adet orta boy veya 10-12 adet küçük boy,
                             tam ceviz içi veya 1 avuç veya 30 g
          Badem              24-26 adet veya 1 avuç veya 30 g
          Yer fıstığı        27-30 adet veya 1 avuç veya 30 g
          Kaju               18-20 adet veya 1 avuç veya 30 g
          Ayçekirdeği(kabuklu ölçü)  1 kupa veya 5 avuç veya 60 g
          Kabak çekirdeği(kabuklu ölçü)  1/2 kupa veya 2,5 avuç veya 40 g
          Antep fıstığı(kabuklu ölçü)  2 avuç veya veya 60 g






          30 30
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35