Page 30 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 30
Tablo 1.2 Cinsiyete Göre Et, Tavuk, Balık, Yumurta, Kurubaklagiller, Yağlı Tohumlar, Sert
Kabuklu Yemişler İçin Önerilen Porsiyon Miktarları
Cinsiyet Erkek Kız
7-10 11-14 15-18 7-10 11-14 15-18
Yaş (yıl) yaş yaş yaş yaş yaş yaş
Et, tavuk, balık yumurta 1 ½ 1 ½ 2 1 ½ 1 ½ 1 ½
(toplam porsiyon/gün)
Et, tavuk (porsiyon/gün) ¾ ¾ 1 ¼ ¾ ¾ 1
Yumurta (porsiyon/gün) ½ ½ ½ ½ ½ ½
Balık (porsiyon/ hafta) 2 2 2 2 2 2
Kurubaklagiller 3 3 3-4 3 3 3
(porsiyon/hafta)
Yağlı tohumlar ½ ½ 1 ½ ½ ½
(porsiyon/gün)
Tablo 1.3 Et, Tavuk, Yumurta, Kurubaklagil, Yağlı Tohum, Sert Kabuklu Yemiş Grubunda Yer
Alan Besinlerin Bir Porsiyonlarının Ölçü ve Miktarı
Besinler Ölçü ve Miktar
Yumurta 2 küçük boy veya 100 g
Kırmızı et (pişmiş) 3-4 adet ızgara köfte veya 1 adet Adana köfte veya 10-14 adet İnegöl
köfte veya 2 hamburger köfte veya 1 el ayası kadar et veya 1 adet büyük
boy pirzola veya 80 g
Tavuk eti (pişmiş) 1 orta boy baget veya 1 el ayası kadar et veya 80 g
Balık (pişmiş) 1 el büyüklüğünde 1 ince dilim veya 1 el ayası büyüklüğünde kalın bir
dilim veya 150 g
Hamsi vb. küçük balıklar 12-13 adet veya 150 g
(pişmiş)
Ton balığı (konserve) Suyu süzülmüş 100 g
Nohut, kurufasulye, barbunya, 2/4kupa ve 2 küçük kepçe veya 8-10 yemek kaşığı veya 130 g
iç bakla, börülce (haşlanmış)
Fındık 28-30 adet veya 1 avuç veya 30 g
Ceviz 4-5 adet büyük boy veya 6-7 adet orta boy veya 10-12 adet küçük boy,
tam ceviz içi veya 1 avuç veya 30 g
Badem 24-26 adet veya 1 avuç veya 30 g
Yer fıstığı 27-30 adet veya 1 avuç veya 30 g
Kaju 18-20 adet veya 1 avuç veya 30 g
Ayçekirdeği(kabuklu ölçü) 1 kupa veya 5 avuç veya 60 g
Kabak çekirdeği(kabuklu ölçü) 1/2 kupa veya 2,5 avuç veya 40 g
Antep fıstığı(kabuklu ölçü) 2 avuç veya veya 60 g
30 30