Page 31 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 31

kanser türleri) oluşma riskinin azaltılmasında   önerilmiştir. Ancak toplamda günde en az 5
          önemli görevleri vardır.        porsiyon (en az 400 g / gün) sebze ve meyve
                                          tüketilmeli, bunlardan en az 2.5-3 porsiyonu
                                          sebze, 2-3 porsiyonu meyve olmalıdır. Alınan
           Bu gruptan çocuk ve ergenler ne
           kadar tüketmeli?               bu sebze ve meyveler kendi içlerinde de en
                                          az iki porsiyon yeşil yapraklı sebze (ıspanak,
           Bu gruptan çocuk ve ergenler günde   brokoli vb.) veya domates gibi diğer sebzeler,
           en az 5 porsiyon (en az 400 g)   meyve ise portakal, limon gibi turunçgiller
           tüketmesi önerilmektedir.
                                          veya antioksidanlardan zengin diğer meyve-
                                          ler olarak önerilir. Türkiye Beslenme Rehberi
          Türkiye Beslenme Rehberi 2015’de besin   2015’e göre önerilen ve belirlenen porsiyon
          ögesi içerikleri benzer olmasına rağmen   miktarları sırasıyla sebze grubu için Tablo
          sağlıklı beslenmedeki önemleri nedeni ile   1.4 ve 1.5’de, meyve grubu için Tablo 1.6 ve
          sebze ve meyve grubu iki ayrı grup olarak   1.7’de verilmiştir.

          Tablo 1.4 Cinsiyete Göre Sebze Grubu İçin Günlük Önerilen Porsiyon Miktarları
          Yaş (yıl)            Erkek (porsiyon/gün)  Kız (porsiyon/gün)
          7-10 yaş             2-2 ½                2-2 ½
          11-14 yaş            2-2 ½-3 ½            2-2 ½-3
          15-18 yaş            3 ½-4                3 ½

          Tablo 1.5 Sebze Grubunda Yer Alan Besinlerin Bir Porsiyonlarının Ölçü ve Miktarı

          Besinler                       Ölçü ve Miktar
          Koyu yeşil yapraklı sebzeler;  1 kupa, 1 yumruk veya 5-6 yemek kaşığı, 2 orta kepçe
          Ispanak, semizotu, karalahana, asma yaprağı (pişmiş)  veya 10-15 asma yaprağı
          Kıvırcık, marul, ıspanak semizotu, maydanoz, tere, roka,   2 kupa veya 2 yemek veya 1 büyük kase
          nane, kuzu kulağı, reyhan, dereotu, radika, hindibağ gibi
          Akdeniz salata ve yeşillikleri (söğüş doğranmış ve salata
          olarak)
          Diğer yeşil sebzeler;          1 kupa veya 1 yumruk veya 2 orta kepçe
          Brokoli, bamya, taze fasulye, taze bakla, taze bezelye, yeşil   1 kupa veya 1 yumruk veya 1 küçük kase
          kabak, enginar, kuşkonmaz, brüksel lahanası (pişmiş)  2 kupa veya 2 yumruk veya 1 büyük kase
          Sivri veya dolmalık biber çeşitleri, salatalık (doğranmış çiğ)
          Aysberg marul, doğranmış söğüş veya salata
          Kırmızı, turuncu, mavi, mor sebzeler; Domates, havuç(çiğ   1 orta boy veya 1 kupa veya 1 yumruk
          ve pişmiş)                     5-6 yemek kaşığı veya 2 orta kepçe
          Kırmızı biber, turp, bal kabağı, pancar, patlıcan, kırmızı
          lahana(doğranmış çiğ ve pişmiş)
          Beyaz Sebzeler;                1 kupa veya 1 yumruk veya 2 orta boy kepçe veya 5-6
          Soğan, kereviz, lahana, karnabahar, pırasa, mantar, yer   yemek kaşığı
          elması, şalgam(doğranmış veya pişmiş)
          Nişastalı sebzeler;            ½ orta boy veya ½ kupa doğranmış veya püre veya 6-10
          Patates                        cm uzunluğunda
                                         kesilmiş 8-10 adet
          Taze mısır                     ½ kupa haşlanmış veya ½ adet 20-22 cm uzunluğunda
                                         büyük bir koçan
          Sebze suları                   150 mL



                                                                      31 31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36