Page 27 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 27

iyi kaynakları taze sebze ve meyveler, tam   delerin (serbest radikallerin) hücrelere zarar
          tahıllı ürünler ve kurubaklagillerdir. Posanın   vermesini önlemekte, normal işlevlerinin
          sağlık üzerindeki olumlu etkileri özellikle   sürdürülmesini sağlamaktadır.
          besinlerle alındığında olmaktadır. Bu nedenle   Ancak tüm vitaminlerin gereksiz veya fazla
          gıda takviyesi ya da hazır ürün olarak satılan   kullanımının olumsuz etkilerinin olabileceği
          posa türevleri yerine posa içeriği zengin olan   de unutulmamalıdır.
          besinlerin tüketilmesi daha yararlıdır.
          Özellikle tahıl grubunda yer alan besinlerin   Su
          tam tahıllı veya tam buğdaylı türevleri daha   Su, vücudun en önemli bileşenlerinden biri-
          fazla miktarda posa, vitamin ve mineral   dir ve yaşam için elzemdir. Yaşa ve cinsiyete
          sağladıkları için öğünlerde tercih edilmelidir.   göre değişmekle birlikte vücut ağırlığının
          Günlük tahıl ürünleri tüketiminin en az yarısı   %50-80’i sudur. Bebeklerin vücudunun
          tam tahıl veya tam buğday içeren ürünlerden   yaklaşık %70- 80’i su iken yaş ilerledikçe
          sağlanmalıdır.                  bu oran %50-60’lara düşmektedir. Vücut
                                          suyunun %10 kaybı ölümle sonuçlanmak-
          Mineraller                      tadır. Su vücutta besinlerin sindirimi, besin
          Yetişkin insan vücudunun yaklaşık %6’sı   ögelerinin dokulara taşınması, bunların
          minerallerden oluşmaktadır. Kalsiyum, fosfor,   hücrelerde kullanıldıktan sonra oluşan zararlı
          magnezyum gibi mineraller iskelet ve diş   maddelerin atılması ve vücut ısısının düzen-
          yapısında yer almaktadır. Demir, kobalt gibi   lenmesinde görev almaktadır. Vücutta bütün
          mineraller kan yapımında, çinko ve selenyum   kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan,
          bağışıklık sistemi için önemlidir. Sodyum,   organizmada yeterli miktarda sıvı bulunması
          potasyum gibi mineraller vücut suyunun   yaşam için gereklidir. Günlük sıvı gereksini-
          dengede tutulmasını sağlamaktadır.  minin; %20’si yiyeceklerin içeriğinden geriye
                                          kalanı ise içilen su ve iceceklerdeki sudan
          Vitaminler                      ayrıca yiyeceklerden enerji elde edilirken
                                          açığa çıkan metabolik sudan karşılanır.
          Vitaminler vücuda çok az miktarda   Yetişkin bireylerin günde 2-2.5 litre (1 mL/
          alınmalarına karşın büyüme ve yaşamın   kkal) sıvı tüketmesi önerilmektedir. Bu miktar
          sürdürülmesiyle sinir ve sindirim sisteminin   da yaklaşık 8-10 su bardağıdır.
          normal çalışmasında, diğer besin ögelerinin
          kullanımı ve bağışıklık sisteminde çok önemli   1.3 Besin Grupları ve Besin Çeşitliliği
          görevleri olan besin ögeleridir. Vitaminler
          fiziksel özelliklerine göre yağda (A, D, E ve K)   Besin Grupları
          ve suda (B grubu ve C) çözünen vitaminler   Besin, yaşam için gerekli besin ögelerini
          olarak iki grupta incelenmektedir. Vücutta   içeren yenilebilen bitki ve hayvan dokularıdır.
          enerji metabolizmasında, kan yapımında ve   Sağlıklı beslenme için besinlerin içerisinde
          bağışıklık sisteminde B grubu vitaminlerin   bulunan besin ögelerinin ve bileşenlerinin
          bazıları ile C vitamini görevlidir. D vitamini   vücuda yeterince alınması gereklidir. Bu ise
          özellikle kemik sağlığı için gereklidir. Bunun   ancak besin çeşitliliği ile sağlanmaktadır.
          yanında A, E ve C vitaminleri özellikle   Besinler içerdikleri besin ögelerine göre beş
          antioksidan etki göstererek bazı zararlı mad-  grupta toplanmaktadır. Bunlar;




                                                                      27 27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32