Page 29 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 29

Süt Grubu                       Tablo 1.1 Süt, Yoğurt, Peynir Grubu 1
                                          Porsiyon Ölçü ve Miktarı
          Süt grubu; süt, yoğurt, kefir ve çeşitli
          peynir türleri ile süttozu ve sütten yapılan   Besinler  Ölçü ve Miktar
          ürünlerden oluşur. Bu grup besinler protein,   Süt  1kupa veya 240 mL
          yağ, , kalsiyum, fosfor, çinko yanında birçok   Yoğurt  1 kupa veya 1 küçük kase veya
          vitamin içerirler. Süt grubu besinler sağlıklı   200 mL
          kemik ve diş gelişimi için elzem olan kal-  Ayran  1,5 kupa veya 1 büyük bardak veya
          siyum yönünden zengin olmaları nedeniyle   1 büyük hazır ayran
          özellikle çocuk ve adolesanlarda tüketimi   Beyaz   2 kibrit kutusu kadar veya 60 g
                                           Peynir
          son derece önemlidir. Bunun yanında yağ   Kaşar   40 g
          ve kolesterol alımının sınırlandırıldığı özel bir   Peyniri
          diyet tüketenlerin yağ miktarı azaltılmış veya

          yağsız süt, yoğurt ve peynirler tüketme-  Bu gruptan yetişkin birey ne
          leri önerilebilmektedir. Ayrıca peynirin tuz   kadar tüketmeli?
          içeriği yüksek olduğundan tuz tüketiminin   Bu gruptan yetişkin bir bireyin
          azaltılması amacıyla az tuzlu veya tuzsuz   günde 3-2,5 porsiyon tüketmesi
          peynirlerin tüketimi önerilmektedir.  önerilmektedir.

          Her gün çocukların, adolesan dönemi genç-
          lerin ve yetişkin bireylerin 3 porsiyon süt   Et-yumurta-kuru baklagiller-sert kabuklu
          ve ürünlerinden tüketmeleri gerekir. Türkiye   yemiş/yağlı tohum grubundan yetişkin
          Beslenme Rehberi 2015’e göre belirlenen 1   bireyler ve gençler günde 2.5-3 porsiyon
                                          tüketmelidir. Tum yaş gruplarında haftada 2
          porsiyon miktarları Tablo 1.1 verilmiştir.  kez, toplam 300 g balık kırmızı et veya tavuk
                                          eti yerine ve günde 1/2 porsiyon (1 adet

                  Bu gruptan okulçağı     orta boy) yumurta ile kurubaklagil ve yağlı
                  çocuklar ve ergenler ne   tohumların et, tavuk ve balıktan bağımsız
                  kadar tüketmeli?        olarak hergün tüketimi önerilmektedir. Türki-
                                          ye Beslenme Rehberi 2015’e göre önerilen
           Okul çağı çocuklar ve ergenlerin bu   ve belirlenen porsiyon miktarları Tablo 1.2 ve
           gruptan günde 3 porsiyon tüketmesi   1.3’te verilmiştir.
           önerilmektedir.
                                          Sebze ve Meyve Grubu
          Et - Yumurta, Kurubaklagil ve Sertka-  Sebzelerin ve meyvelerin bileşimlerinin
          buklu Yemiş/ Yağlı Tohum Grubu  önemli bölümü sudur. Bu grup besinler
                                          günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesi-
          Bu grupta; et, tavuk, balık, yumurta, kurubak-
          lagiller ve ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu   ne çok az katkıda bulunur. Bunun yanında
                                          mineraller, vitaminler ve posa açısından
          yemişler/yağlı tohumlar yer alır. Bu besinler iyi   zengindirler. Dolayısıyla sebze ve meyvelerin;
          kaliteli protein, demir, çinko, fosfor, magnez-  büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku
          yum gibi mineraller ile B1, B6, B12 ve A vita-  onarımı, bağırsak, deri, göz, diş ve diş eti
          mini kaynağı olup, büyüme ve gelişme, hücre   sağlığı, kan yapımı ile bağışıklık sisteminin
          yenilenmesi, doku onarımı, görme işlevi, kan   güçlendirilmesi yanında şişmanlık ve kronik
          yapımı, bağışıklık, sinir ve sindirim sistemi ile   hastalıkların (kalpdamar hastalıkları,hiper-
          deri sağlığı açısından önemlidir.  tansiyon, inme, kolon ve meme vb. bazı


                                                                     29 29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34