Page 29 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 29
Süt Grubu Tablo 1.1 Süt, Yoğurt, Peynir Grubu 1
Porsiyon Ölçü ve Miktarı
Süt grubu; süt, yoğurt, kefir ve çeşitli
peynir türleri ile süttozu ve sütten yapılan Besinler Ölçü ve Miktar
ürünlerden oluşur. Bu grup besinler protein, Süt 1kupa veya 240 mL
yağ, , kalsiyum, fosfor, çinko yanında birçok Yoğurt 1 kupa veya 1 küçük kase veya
vitamin içerirler. Süt grubu besinler sağlıklı 200 mL
kemik ve diş gelişimi için elzem olan kal- Ayran 1,5 kupa veya 1 büyük bardak veya
siyum yönünden zengin olmaları nedeniyle 1 büyük hazır ayran
özellikle çocuk ve adolesanlarda tüketimi Beyaz 2 kibrit kutusu kadar veya 60 g
Peynir
son derece önemlidir. Bunun yanında yağ Kaşar 40 g
ve kolesterol alımının sınırlandırıldığı özel bir Peyniri
diyet tüketenlerin yağ miktarı azaltılmış veya
yağsız süt, yoğurt ve peynirler tüketme- Bu gruptan yetişkin birey ne
leri önerilebilmektedir. Ayrıca peynirin tuz kadar tüketmeli?
içeriği yüksek olduğundan tuz tüketiminin Bu gruptan yetişkin bir bireyin
azaltılması amacıyla az tuzlu veya tuzsuz günde 3-2,5 porsiyon tüketmesi
peynirlerin tüketimi önerilmektedir. önerilmektedir.
Her gün çocukların, adolesan dönemi genç-
lerin ve yetişkin bireylerin 3 porsiyon süt Et-yumurta-kuru baklagiller-sert kabuklu
ve ürünlerinden tüketmeleri gerekir. Türkiye yemiş/yağlı tohum grubundan yetişkin
Beslenme Rehberi 2015’e göre belirlenen 1 bireyler ve gençler günde 2.5-3 porsiyon
tüketmelidir. Tum yaş gruplarında haftada 2
porsiyon miktarları Tablo 1.1 verilmiştir. kez, toplam 300 g balık kırmızı et veya tavuk
eti yerine ve günde 1/2 porsiyon (1 adet
Bu gruptan okulçağı orta boy) yumurta ile kurubaklagil ve yağlı
çocuklar ve ergenler ne tohumların et, tavuk ve balıktan bağımsız
kadar tüketmeli? olarak hergün tüketimi önerilmektedir. Türki-
ye Beslenme Rehberi 2015’e göre önerilen
Okul çağı çocuklar ve ergenlerin bu ve belirlenen porsiyon miktarları Tablo 1.2 ve
gruptan günde 3 porsiyon tüketmesi 1.3’te verilmiştir.
önerilmektedir.
Sebze ve Meyve Grubu
Et - Yumurta, Kurubaklagil ve Sertka- Sebzelerin ve meyvelerin bileşimlerinin
buklu Yemiş/ Yağlı Tohum Grubu önemli bölümü sudur. Bu grup besinler
günlük enerji, yağ ve protein gereksinmesi-
Bu grupta; et, tavuk, balık, yumurta, kurubak-
lagiller ve ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu ne çok az katkıda bulunur. Bunun yanında
mineraller, vitaminler ve posa açısından
yemişler/yağlı tohumlar yer alır. Bu besinler iyi zengindirler. Dolayısıyla sebze ve meyvelerin;
kaliteli protein, demir, çinko, fosfor, magnez- büyüme ve gelişme, hücre yenilenmesi, doku
yum gibi mineraller ile B1, B6, B12 ve A vita- onarımı, bağırsak, deri, göz, diş ve diş eti
mini kaynağı olup, büyüme ve gelişme, hücre sağlığı, kan yapımı ile bağışıklık sisteminin
yenilenmesi, doku onarımı, görme işlevi, kan güçlendirilmesi yanında şişmanlık ve kronik
yapımı, bağışıklık, sinir ve sindirim sistemi ile hastalıkların (kalpdamar hastalıkları,hiper-
deri sağlığı açısından önemlidir. tansiyon, inme, kolon ve meme vb. bazı
29 29