Page 34 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 34

Sağlıklı Yemek Tabağı           Buna bağlı olarak sağlıklı beslenme için
                                          tabak modelinde her öğünde tabakta yer
          Şekil 1. Besin Gruplarına göre Tabak Modeli  alan her besin grubundan bir besinin bulun-
                                          ması yanında yeterli su sağlanması, günlük
                                          beslenmede zeytinyağının yer alması ve aktif
                                          yaşamın desteklenmesi hedeflenmektedir.
                                          Besin gruplarından yapılacak seçimlerde
                                          ayrıca bireyin yaşına ve cinsiyetine, fiziksel
                                          aktivite ve fizyolojik (gebelik, emziklilik, has-
                                          talık) durumuna, besinlerin renk çeşitliliğine,
                                          posa, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içeriklerine
                                          dikkat edilmelidir.

                                          2  Okul Çağı Çocukları ve Ergenlerde
                                             Beslenme
          Yıllar içinde beslenme ve yaşam biçiminde   Okul çağı; büyüme ve gelişmenin hızlı
          oluşan değişimler ile yaşam süresindeki   olduğu, yaşam boyu sürebilecek beslenme
          artış, dünyada ve ülkemizde obezite ve   alışkanlıklarının büyük ölçüde oluştuğu bir
          bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların (kalp ve   dönemdir. Okul çağı çocuklarının yetersiz,
          damar hastalıkları, diyabet, kanserler, kronik   dengesiz veya aşırı beslenmesi sonucunda
          solunum yolu hastalıkları) artışı ile sonuç-  bazı sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.
          lanmıştır. Bu değişiklikler aynı zamanda   Örneğin; büyüme ve gelişme geri kalmakta,
          yaşam kalitesini düşüren diğer sorunların   gerilik büyüme dönemi bitinceye kadar telafi
          ortaya çıkmasında da etkilidir. Bu sorunla-  edilmez ise erişkinliğe yansıyarak çocuklar,
          rın önlenmesinde en etkili yöntem sağlıklı   boy uzunluğu ve vücut ağırlığı bakımından
          yaşam biçimi alışkanlıklarının kazanılmasıdır.   zayıf ve güçsüz birer yetişkin olmalarına
          Bu bağlamda bireylerde ve toplumda sağlıklı   sebep olmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları sık
          yaşam biçimi yaklaşımı farkındalığının arttı-  ve ağır seyreder. Dengesiz beslenme sonucu
          rılması amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından   şişmanlık oluşmaktadır. Çocukluk döne-
          Türkiye Beslenme Rehberi 2015’de “Besin   mindeki şişmanlık ileri yaşlara yansımakta
          Gruplarına göre Tabak Modeli” geliştirilmiştir   ve yüksek tansiyon, kan yağlarında artış,
          (Şekil 1). Tabak modeli, sağlıklı beslenmede   kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı vb.
          temel yaklaşım olan besin çeşitliliğine dayalı   kronik hastalıklara zemin hazırlamaktadır.
          olarak düzenlenmiştir. Besin grupları, besin-
          lerin içerdikleri enerji ve besin ögelerine göre   Ergenlik dönemi, çocukların fiziksel, biyo-
          5 grupta incelenmiştir. Tabakta saatin işleyiş   kimyasal, ruhsal ve sosyal yönden önemli
          yönünde sırasıyla; süt grubu, et, tavuk, balık,   değişiklikler gösterdiği bir dönemdir. Bu
          yumurta ve kurubaklagiler ile yağlı tohumlar   çağda büyüme hızlı olmakta, enerji ve besin
          grubu, meyve grubu, sebze grubu ve ekmek   ögesi gereksinimi de artmaktadır. Evde, aile
          ve tahıllar grubu bulunmaktadır. Ayrıca   ile birlikte yemek yeme alışkanlığından uzak-
          tabağın yanında su, zeytinyağı ve fiziksel   laşılabilir. Aile ve okulda gençlerin önerilen
          aktiviteyi simgeleyen şekil de yer almaktadır.   miktar ve türde besin almaları gerekir. Ancak




          34 34
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39