Page 33 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 33
Ekmek ve Tahıl Grubu hidrat içeriklerinin yüksek olması nede-
niyle vücudun temel enerji kaynağıdırlar.
Bu gruptan okul çağı çocuklar ve İçerdikleri proteinin kalitesi düşük olmakla
ergenler ne kadar tüketmeli? birlikte süt veya et, yumurta, kurubaklagiller
grubundan besinlerle beraber tüketildik-
Tüketim önerileri çocuk ve ergenin
yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite lerinde protein kalitesi arttırılabilir. Bunun
düzeyine göre değişmektedir. Ancak yanında, vitaminler, mineraller, ve diğer besin
genel olarak bu gruptan günde 7-3 ögelerini içermeleri nedeniyle sinir, sindirim,
porsiyon tüketmesi önerilmektedir. bağışıklık sistemi ile deri sağlığı açısından
son derece önemlidirler.Tüketilecek porsiyon
miktarı bireyin vücut ağırlığına, yaş, cinsiyet
Ekmek ve tahıl grubu; buğday, pirinç, mısır, ve fiziksel aktivitesine göre değişmektedir.
çavdar, yulaf ve arpa gibi tahıl taneleri Genel olarak bu gruptan günde ortalama
ile bunların unlarını ve bunlardan yapılan 3-7 porsiyon tüketilmelidir. Türkiye Beslenme
ekmek ve diğer ürünleri içermektedir. Bu Rehberi 2015’e göre bu grup için önerilen
gruptaki besinler ülkemiz için temel besin ve belirlenen porsiyon miktarları sırasıyla
grubu olmaları açısından ayrıca önemlidir. Tablo 1.8 ve 1.9’da verilmiştir.
Ekmek ve tahıl ürünleri özellikle karbon-
Tablo 1.8 Ekmek ve Tahıllar Grubu İçin Günlük Önerilen Porsiyon Miktarları
Yaş (yıl) Erkek (porsiyon/gün) Kız (porsiyon/gün)
7-10 yaş 3-4 3-3 ½
11-14 yaş 4 ½ -5 4-4 ½
15-18 yaş 7-8 4-5
Tablo 1.9 Meyve Grubunda Yer Alan Besinlerin Bir Porsiyonlarının Ölçü ve Miktarları
Besinler Ölçü ve Miktar
Ekmek 2 ince dilim veya 50 g
Pide,bazlama,lavaş ¼ adet küçük veya 1/8 adet büyük veya 50 g
Simit ½ adet veya 50 g
Hamburger ekmeği 1 küçük veya ¾ orta veya 2/3 büyük
Bulgur(pişmiş) ½ kupa veya 1 silme orta kepçe veya 4-5 yemek kaşığı veya 90 g
Pirinç, pişmiş ½ kupa veya 1 silme orta kepçe veya 4-5 yemek kaşığı veya 90 g
Makarna(haşlanmış) ½ kupa veya 1 silme orta kepçe veya 4-5 yemek kaşığı veya 75 g
Çorba çeşitleri(tahıl, k.baklagil, ¾ kupa veya 1,5 orta kepçe veya 180 mL veya 1 küçük kase
sebze vb.)
Galeta veya grissini 30 gr
Buğday, pirinç gevreği ½ kupa veya 1 silme orta boy kepçe, veya 30 g
Yulaf ezmesi/müsli ½ kupa veya 30 gr veya 1 silme çok küçük kepçe
Mısır gevreği 1 kupa veya 2 silme orta kepçe veya 30 g
Yufka 1/3 yufka veya 50 g
Patlamış mısır 3 kupa veya 1 büyük kase veya 25 g
33 33