Page 33 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 33

Ekmek ve Tahıl Grubu            hidrat içeriklerinin yüksek olması nede-
                                          niyle vücudun temel enerji kaynağıdırlar.
           Bu gruptan okul çağı çocuklar ve   İçerdikleri proteinin kalitesi düşük olmakla
           ergenler ne kadar tüketmeli?   birlikte süt veya et, yumurta, kurubaklagiller
                                          grubundan besinlerle beraber tüketildik-
           Tüketim önerileri çocuk ve ergenin
           yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite   lerinde protein kalitesi arttırılabilir. Bunun
           düzeyine göre değişmektedir. Ancak   yanında, vitaminler, mineraller, ve diğer besin
           genel olarak bu gruptan günde 7-3   ögelerini içermeleri nedeniyle sinir, sindirim,
           porsiyon tüketmesi önerilmektedir.  bağışıklık sistemi ile deri sağlığı açısından
                                          son derece önemlidirler.Tüketilecek porsiyon
                                          miktarı bireyin vücut ağırlığına, yaş, cinsiyet
          Ekmek ve tahıl grubu; buğday, pirinç, mısır,   ve fiziksel aktivitesine göre değişmektedir.
          çavdar, yulaf ve arpa gibi tahıl taneleri   Genel olarak bu gruptan günde ortalama
          ile bunların unlarını ve bunlardan yapılan   3-7 porsiyon tüketilmelidir. Türkiye Beslenme
          ekmek ve diğer ürünleri içermektedir. Bu   Rehberi 2015’e göre bu grup için önerilen
          gruptaki besinler ülkemiz için temel besin   ve belirlenen porsiyon miktarları sırasıyla
          grubu olmaları açısından ayrıca önemlidir.   Tablo 1.8 ve 1.9’da verilmiştir.
          Ekmek ve tahıl ürünleri özellikle karbon-
         Tablo 1.8 Ekmek ve Tahıllar Grubu İçin Günlük Önerilen Porsiyon Miktarları

          Yaş (yıl)            Erkek (porsiyon/gün)  Kız (porsiyon/gün)
          7-10 yaş             3-4                  3-3 ½
          11-14 yaş            4 ½ -5               4-4 ½
          15-18 yaş            7-8                  4-5

         Tablo 1.9 Meyve Grubunda Yer Alan Besinlerin Bir Porsiyonlarının Ölçü ve Miktarları

          Besinler           Ölçü ve Miktar
          Ekmek              2 ince dilim veya 50 g
          Pide,bazlama,lavaş  ¼ adet küçük veya 1/8 adet büyük veya 50 g
          Simit              ½ adet veya 50 g
          Hamburger ekmeği   1 küçük veya ¾ orta veya 2/3 büyük
          Bulgur(pişmiş)     ½ kupa veya 1 silme orta kepçe veya 4-5 yemek kaşığı veya 90 g
          Pirinç, pişmiş     ½ kupa veya 1 silme orta kepçe veya 4-5 yemek kaşığı veya 90 g
          Makarna(haşlanmış)  ½ kupa veya 1 silme orta kepçe veya 4-5 yemek kaşığı veya 75 g
          Çorba çeşitleri(tahıl, k.baklagil,   ¾ kupa veya 1,5 orta kepçe veya 180 mL veya 1 küçük kase
          sebze vb.)
          Galeta veya grissini  30 gr
          Buğday, pirinç gevreği  ½ kupa veya 1 silme orta boy kepçe, veya 30 g
          Yulaf ezmesi/müsli  ½ kupa veya 30 gr veya 1 silme çok küçük kepçe
          Mısır gevreği      1 kupa veya 2 silme orta kepçe veya 30 g
          Yufka              1/3 yufka veya 50 g
          Patlamış mısır     3 kupa veya 1 büyük kase veya 25 g

                                                                      33 33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38