Page 35 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 35
çocuklar, besin gereksinimlerinin bir kısmını larının korunabilmesi, sağlıklı beslenme
gazlı içecekler, kurabiye, pasta gibi besin ve bilinçlerinin güçlendirilmesi, olabilecek
içeceklerle gidermeye meyillidirler. gıda zehirlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar,
yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı
Bu çağda özellikle kızlarda fiziksel görünüm hastalıklar ile şişmanlığı (obezite) önlemek
büyük önem taşımaktadır. Şişmanlık veya amacıyla, Sağlık Bakanlığı (okul sağlığı
zayıflık konusunda yanlış bilgiler sonucu bilim kurulu), Gıda Tarım ve Hayvancılık
hatalı uygulamalar görülebilir. Kızlarda adet Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığının ortak
dönemlerinin etkisiyle ve yetersiz-dengesiz çalışması ile hazırlanan 10.03.2016 tarihli
beslenme alışkanlığına bağlı olarak demir ve 9075737810.06-E.2852893 sayılı ve
yetersizliği anemisi de bir sağlık sorunu “Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve
olarak ortaya çıkabilir. Ergenlik döneminde, Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin
kemik yoğunluğu en üst düzeye erişir. Bu Hijyen Yönünden Denetlenmesi” konulu
dönemde kalsiyumun yetersiz tüketimi, ileri Millî Eğitim Bakanlığı Genelgesi 2016-
yaşlarda görülen osteoporoz için bir risk 2017 eğitim-öğretim yılından itibaren
faktörü oluşturabilir.
geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
Genelge gereği eğitim kurumlarının, yatılı
2.1 Çocuk ve Ergenlere Yönelik Sağlıklı
Beslenme ve Yaşam Önerileri ve veya pansiyonlu yemekhaneleri dâhil
olmak üzere kantinleri, çay ocakları,
Beslenmede, çeşitlilik ve yeterlilik sağlan- büfeleri vb. yerlerde, çocukların dengesiz
malı; beş temel besin grubunda bulunan belenmesine sebep olabileceğinden;
besinlerden her gün yeterli miktarlarda
tüketmeye özen gösterilmelidir. • Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı
içecekler (soğuk çay, ice tea), kolalı
1 Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın içecekler, aromalı doğal mineralli içecek,
en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli aromalı şurup, aromalı içecek tozu,
olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek
mümkündür. Bu nedenle öğün atlan- tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay
mamalı, günde en az 3 ana, 2 ara öğün soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri,
şeklinde beslenilmelidir. sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu
konsantresi,
2 Okul çağı çocukları ve ergenlerin her
sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alış- • Kızartmalar,
kanlığı kazanmalarına özen gösterilmeli,
kahvaltı yapmadan güne başlanmamalıdır. • Cipsler (patates, mısır, şekillendirilmiş
vb.), gevrek çerezler,
3 Ülkemizde; Eylül 2010 Başbakanlık Ge-
nelgesi olarak yayımlanan “Türkiye Sağlıklı • Tüm çikolata türleri (ayrı satılan veya
Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” ürünlere eklenmiş, damla çikolata, sürüle-
doğrultusunda, Millî Eğitim Bakanlığına bilir çikolata ve çikolata kaplanmış olanlar
dâhil), gofretler (sade, dolgulu, kaplamalı
bağlı okul ve kurumların kantin, kafeterya, vb.),
büfe, çay ocağı vb. yerlerde satılacak gı-
dalar ve buraların taşıması gereken sağlık • Tüm şeker ve şekerleme türleri (jöle
ve hijyen şartları ile öğrencilerin; sağlık- şekerleme, sert şekerlemeler, yumuşak
35 35