Page 35 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 35

çocuklar, besin gereksinimlerinin bir kısmını   larının korunabilmesi, sağlıklı beslenme
          gazlı içecekler, kurabiye, pasta gibi besin ve   bilinçlerinin güçlendirilmesi, olabilecek
          içeceklerle gidermeye meyillidirler.  gıda zehirlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar,
                                            yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı
          Bu çağda özellikle kızlarda fiziksel görünüm   hastalıklar ile şişmanlığı (obezite) önlemek
          büyük önem taşımaktadır. Şişmanlık veya   amacıyla, Sağlık Bakanlığı (okul sağlığı
          zayıflık konusunda yanlış bilgiler sonucu   bilim kurulu), Gıda Tarım ve Hayvancılık
          hatalı uygulamalar görülebilir. Kızlarda adet   Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığının ortak
          dönemlerinin etkisiyle ve yetersiz-dengesiz   çalışması ile hazırlanan 10.03.2016 tarihli
          beslenme alışkanlığına bağlı olarak demir   ve 9075737810.06-E.2852893 sayılı ve
          yetersizliği anemisi de bir sağlık sorunu   “Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve
          olarak ortaya çıkabilir. Ergenlik döneminde,   Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin
          kemik yoğunluğu en üst düzeye erişir. Bu   Hijyen Yönünden Denetlenmesi” konulu
          dönemde kalsiyumun yetersiz tüketimi, ileri   Millî Eğitim Bakanlığı Genelgesi 2016-
          yaşlarda görülen osteoporoz için bir risk   2017 eğitim-öğretim yılından itibaren
          faktörü oluşturabilir.
                                            geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
                                            Genelge gereği eğitim kurumlarının, yatılı
          2.1 Çocuk ve Ergenlere Yönelik Sağlıklı
          Beslenme ve Yaşam Önerileri       ve veya pansiyonlu yemekhaneleri dâhil
                                            olmak üzere kantinleri, çay ocakları,
          Beslenmede, çeşitlilik ve yeterlilik sağlan-  büfeleri vb. yerlerde, çocukların dengesiz
          malı; beş temel besin grubunda bulunan   belenmesine sebep olabileceğinden;
          besinlerden her gün yeterli miktarlarda
          tüketmeye özen gösterilmelidir.  •  Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı
                                            içecekler (soğuk çay, ice tea), kolalı
          1  Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın   içecekler, aromalı doğal mineralli içecek,
           en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli   aromalı şurup, aromalı içecek tozu,
           olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile   aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek
           mümkündür. Bu nedenle öğün atlan-  tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay
           mamalı, günde en az 3 ana, 2 ara öğün   soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri,
           şeklinde beslenilmelidir.        sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu
                                            konsantresi,
          2  Okul çağı çocukları ve ergenlerin her
           sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alış-  •  Kızartmalar,
           kanlığı kazanmalarına özen gösterilmeli,
           kahvaltı yapmadan güne başlanmamalıdır.  •  Cipsler (patates, mısır, şekillendirilmiş
                                            vb.), gevrek çerezler,
          3  Ülkemizde; Eylül 2010 Başbakanlık Ge-
           nelgesi olarak yayımlanan “Türkiye Sağlıklı   •  Tüm çikolata türleri (ayrı satılan veya
           Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”   ürünlere eklenmiş, damla çikolata, sürüle-
           doğrultusunda, Millî Eğitim Bakanlığına   bilir çikolata ve çikolata kaplanmış olanlar
                                            dâhil), gofretler (sade, dolgulu, kaplamalı
           bağlı okul ve kurumların kantin, kafeterya,   vb.),
           büfe, çay ocağı vb. yerlerde satılacak gı-
           dalar ve buraların taşıması gereken sağlık   •  Tüm şeker ve şekerleme türleri (jöle
           ve hijyen şartları ile öğrencilerin; sağlık-  şekerleme, sert şekerlemeler, yumuşak




                                                                     35 35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40