Page 32 - Ortaöğretime Uyum Programı
P. 32
Tablo 1.6 Cinsiyete Göre Meyve Grubu İçin Günlük Önerilen Porsiyon Miktarları
Yaş (yıl) Erkek (porsiyon/gün) Kız (porsiyon/gün)
7-10 yaş 2 2
11-14 yaş 2 ½ 2 ½
15-18 yaş 2 ½-3 2 ½
Tablo 1.7 Meyve Grubunda Yer Alan Besinlerin Bir Porsiyonlarının Ölçü ve Miktarları
Besinler Ölçü ve Miktar
Elma, portakal, şeftali, nektarin 1 orta boy; 7 cm çapında veya 1 yumruk büyüklüğünde
Armut, ayva 1 küçük boy veya 1 kg’a 5 adet giren büyüklükte
Mandalin 2 orta boy; 6 cm çapında
Limon 2 büyük 6,5 cm çapında
Kivi 2 orta boy, 5 cm çapında
Muz 1 el uzunluğu veya dilimlenmiş 2/3 kase
Trabzon hurması 2 yemek kaşığı dolusu
Karpuz, kavun Kibrit kutusu büyüklüğünde 4-5 dilim veya 3 parmak genişliği ve
uzunluğunda 2 dilim veya 9 cm x 6 cm x 2 cm boyutlarında 3 üçgen dilim
veya 8 kg’lık karpuzun 1/16’sı
Kiraz, vişne 13-15 iri boy veya 1 küçük kase
Çilek 7-8 adet iri veya 15 orta boy
Üzüm çeşitleri 20 iri veya 25-30 küçük taneli veya 1 küçük kase
Böğürtlen, ahududu, dut 50-60 adet veya 1 küçük kase
Yaban Mersini 1 küçük kase
Nar 10 cm çapında yarım veya tanelenmiş ve 1 küçük kase
Kayısı 4 büyük veya 7-8 küçük
İncir 2 adet; 6,5 cm çapında
Yenidünya 8 büyük veya 12 küçük boy
Ananas 1 parmak-1,5 cm kalınlığında
Erik 2 ince dilim 1 büyük veya 3-5 küçük
Kuru kayısı, erik,incir 3-4 adet
Kuru üzüm 20-30 adet, 30 g
Hurma 1 büyük veya 3 adet küçük
32 32