Page 102 - GÜREŞ
P. 102

Yerden kesilen rakip, baş ve
                gövdeyle, yana ve öne doğru
                   savrularak yere indirilir.















                 Yere indirilen rakip, omuzla
                 baskı uygulanarak tuş edil-
                        meye çalışılır.


























                    Danabağı Tekniği: Serbest güreşte en çok uygulanan teknik olup puan avantajı
            sağlar veya en kısa yoldan tuş yapmayı amaçlar. Danabağı tutuşu; çeşitli şekillerde yapı-
            labildiği gibi arkaya, öne veya kaldırarak diğer tekniklerle bağlayarak da yapılabilmektedir.
            Danabağı oyununda kol ve ayak tutuş bölgeleri ile birlikte ayak pozisyonu en önemli nok-
            talardır. Rakibin kolu tutularak çekme ve aldatma yapıldıktan sonra, önde olan ayağa girilir.
            Sporcu; eliyle rakibin bir dirseği veya arka pazu bölgesinden, diğer eliyle de bacağın dizden
            yukarı bölümünden tutar. Tekniği yapan sporcunun arkadaki ayağı dizden çökmüş durum-
            dayken, öndeki de rakibin ayağının yanında durmaktadır. Danabağı atışında kafa, rakibin
            koltukaltından geçerek kollarla birlikte harekete yön verir. Tutuşu gerçekleştirecek güreşçi;
            kalçası üzerinde geriye ve yana çökerken, rakibin pazusundan ve öndeki ayağından tuttuk-
            tan sonra pazuyu tutan kolu ile hareket yönüne doğru çekiş yapar. Bu durumda kalça üzerin-
            den arka yana doğru atışı gerçekleştirir ve atılan rakip, köprü pozisyonunda tutulur. Sporcu,
            rakibin kolunu bırakmadan enseyi koltukaltından çıkarıp, vücudunu rakibin gövdesi üzerine
            bastırarak tekniği sonuçlandırır (Görsel 4.8), (Görsel 4.9).



              100
   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107