Page 12 - TEMEL SPOR EĞİTİMİ 9
P. 12
10 ISINMA VE ÇEŞİTLERİ 11
1. ISINMA VE ÇEŞİTLERİ
Dünyamızda gerçekleşen birtakım kimyasal ve fiziksel olaylar; basınç ve sı-
caklık gibi bazı dış etkenlere bağlıdır. Sıcaklık artışı, maddelerin genleşmesine neden
olabilen bir etkendir. Normal koşullar altında insan vücudunun sıcaklığı 36 – 37 C
0
arasındadır. Vücuttaki sıcaklık artışı çoğu kez bir hastalığın göstergesi olarak kabul
edilir. Ancak yapılan egzersizle meydana gelen sıcaklık artışı beklenen ve istenen bir
durumdur. Sportif başarının elde edilme olasılığını arttırmak ve aktivite sırasında
sakatlanma risklerini en aza indirmek için antrenman ve yarışma öncesinde ısınma
yapılmalıdır.
Isınma, sporcunun antrenman ya da müsabaka öncesinde performans sevi-
yesini yükseltmek ve kişiyi oluşabilecek yeni durumlara psikolojik ve fizyolojik olarak
hazırlamak için yaptığı aktiviteler bütünüdür.
Isınma bölümünde yapılan aktiviteler sporcuda aşağıdaki değişiklikleri sağ-
lar :
✓ Metabolizma hızı yükselir.
✓ Eklem, kas ve bağlar esneklik kazanır, kasların kasılma hızı artar.
✓ Sporcunun dakikadaki solunum sayısı ve bir nefeste aldığı soluk hacmi
artar.
✓ Hücrelerin oksijeni kullanma kapasitesi artar.
✓ Kalp daha kuvvetli ve daha hızlı atar, kılcal damarlarda kan akımı yükselir.
✓ Sporcunun sinir iletişimi artarken daha çabuk karar verip uygulayabilme
yeterliliği yükselir.
✓ Sporcunun stresi azalırken yapılacak aktiviteye motivasyonu artar.
Bütün bu değişimlerin gerçekleşmesi, 20-90 dakikada gerçekleşen ısınma-
nın, ısınma biçiminin ve ısınmayı etkileyen faktörlerin doğru planlanması ile müm-
kündür. Planlama yaparken sporcunun yaşı, kondisyon durumu, psikolojik durumu,
ortamın ısısı, iklim şartları, günün hangi saatinde olduğu , çalışmanın türü ve spor
dalı göz önüne alınmalıdır.
Isınma uygulanış biçimi açısından aktif ısınma ve pasif ısınma olarak ikiye
ayrılırken, aktif ısınma da kendi içinde genel ısınma ve özel ısınma olarak ikiye ay-
rılmaktadır.