Page 87 - Tasarım Odaklı Düşünme ile Proje Hazırlama
P. 87

•    Dünya nüfusunda yaşanan aşırı artış, gıdaya olan talebin sürekli art-  Merak Ettiklerim                                                 6. Problem Süzgeci 2
              masında etkili olmaktadır. Bunun yanında gelecek öngörüleri arasında   •   İsraf sürdürülebilir gıda sistemlerini nasıl etkiliyor?      PROBLEM: Özellikle nüfusun yoğun olduğu şehirlerde, güneş ışınlarını
              yer alan dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlasının şehirlerde yaşa-  •   Toplu yemek yenen yerlerde ekmek israfı yapılıyor mu?          doğrudan alabilen, tarım yapabilmeye olanak sağlayan ve özel alanları
              yacak olması da gıdaya doğrudan ulaşabilecek insan sayısını gelecekte   •   Ekmek israfının nedenleri nelerdir?                         olan dikey bina nasıl tasarlanabilir? (1. ALAN)
              ciddi oranlarda azaltacaktır. Bu gerçeklikler, bizlerin bugünden gelece-  •   Ekmeğin bayatlama süresi nasıl uzatılabilir?
              ğe yönelik sürdürülebilir gıda üretimi ve dayanıklı tarım uygulamaları-  •   Değişen kentsel planlamada ve mimari anlayışta kentsel tarım
              na yönelik çalışmalara yönelmemizi önemli hâle getirmiştir.           uygulamalarını eski anlayışa göre yapılandırmak mümkün mü-

         Büyük Sorun                                                                dür? Nasıl mümkün olabileceğini açıklayınız.                                   1. ALAN                           2. ALAN
         •    Üretimden tüketime gıda güvenliği nasıl sağlanabilir?             •   Dışarıda yemek yediğim restoranlar hijyenik mi?                                                       Probleminiz  bu  alana  denk  geli-
         •    Besleyici ve temiz gıdalara evrensel erişim sağlanabilir mi?      •   Yemek yerken mutfağı görebileceğim bir restoran yapılabilir mi?     Probleminiz  bu  alana  denk  geli-  yorsa  muhtemelen  çözüm  ola-
                                                                                                                                                        yorsa  muhtemelen  çözüm  olası-
         •    Sürdürülebilir gıda üretimi ve dayanıklı tarım uygulamaları nasıl   Çözmek İstediğim Sorun Ne?                                            lıkları fazla olan bir problem seç-  sılıkları  fazla  olan  bir  problem
              mümkün kılınabilir?                                               •   Yemekhanelerde  (okul  yemekhanesi  veya  kantini,  öğretmenevi     mişsiniz.  Bu  problemi  çözerken   seçmişsiniz.  Ancak  bu  problemi
         •    Geleceğin dünyasında gıda ürünlerine doğrudan erişim ne kadar         yemekhanesi vs.) ekmek israfı nasıl engellenebilir?                                                   çözmek için gereken zaman sizin
              mümkün görünmektedir?                                             •   Günümüzdeki kentsel mimari anlayışına uygun nasıl bir kentsel       aynı zamanda çözüm için gereken   sahip olduğunuzdan çok fazla gibi
                                                                                                                                                        zamanınız da yeterli gibi görünü-
         Merak Ettiklerim                                                           tarım  uygulaması  anlayışını  benimsemek  daha  sürdürülebilir   5                                                 OLASI ÇÖZÜM SAYISI  yor. O hâlde bu problemi çözmek   görünüyor. Bu durum problemini-
         •    Gıda güvenliği için neler yapılabilir?                            •   olurdu?                                                             için harekete geçme zamanı!       zin çok fazla uzmanlık alanı gerek-
                                                                                                                                                                                          tiren geniş bir yapıda olmasından
                                                                                    Restoranlara nasıl yasal düzenlemeler getirilmeli ki hijyenik olup
         •    Gıdaların bozulmaması için ne yapabilirim?                            olmadığı müşteri tarafından anlaşılabilsin?                                                           kaynaklanıyor  olabilir.  Problemi-
         •    Gıdaları bozulmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın  yolları nelerdir?                                                                                                     nizi daha spesifik/özel ifade ede-
         •    Sıcak ve soğuk savaşın tarım üzerindeki etkileri nelerdir?        5. Avantaj/Dezavantaj Tablosu                                                                             rek revize edebilirsiniz.
         •    İklim koşullarından bağımsız bir tarım yapılabilir mi?            Aşağıda verilen yönergelerle tabloyu uygun şekilde doldurunuz.
         •    Geleceğin dünyasında her insan ihtiyaç duyduğu tarımsal kaynak-                                                                                       3. ALAN                          4. ALAN
              lı gıdayı kendisi üretebilir mi?                                  Öğretmene Not
         •    Gelecekte kişilerin kendi tarımsal gıda ihtiyacını karşılayabiliyor   Öğrencinin çözmek istediği sorun olarak “Uyaran Gözlem Tablosu 2”de   Probleminiz  bu  alana  denk  ge-  Probleminiz bu alana denk geli-
              olması durumunun  sürdürülebilir  gıda üretimi hedefine ne tür    yer alan “Yemekhanelerde (okul yemekhanesi veya kantini, öğretme-       liyor  ise  zamanlama  konusunda  yor ise olası diğer problemlerinizi
              katkılar sağlaması beklenir?                                      nevi  yemekhanesi  vs.)  ekmek  israfı  nasıl  engellenebilir?”  sorusuna   sorun olmasa da seçtiğiniz soru-  gözden  geçirmeniz  iyi  olacaktır.
                                                                                yöneldiğini varsayalım. Buradan hareketle öğrencinin ikinci hafta uya-  nun  çözümü  için  fazla  alternatif  Ancak bu problemi ele alma ko-
         6. Problem Süzgeci 1                                                   ranı sonrası değerlendirme sorusunda cevap aradığı olası avantaj ve     bulunamayacaktır.  Bu  sebeple  nusunda  ısrarlı  iseniz  problemi-
                                                                                dezavantaj görüşleri aşağıdaki örnek “Avantaj/Dezavantaj Tablosu”nda    seçtiğiniz  sorunu  revize  ederek  nizi birçok çözüm yolu bulabilme
         Öğretmene Not                                                          gösterilmiştir.                                                         proje  esnasında  daha  fazla  çö-  ihtimali olacak şekilde değiştire-

         •    Öğrenci aşağıdaki tabloyu dolduracak.                                                                                                     züm  yolu  bulabileceğiniz  kadar  bilir ve daha az uzmanlık gerek-
         •    Öğrenci tabloyu “Problem Süzgeci 1” ve “Uyaran Gözlem Tablo-          Boyut              Avantaj                   Dezavantaj             geniş ifade edebilirsiniz.        tiren  bir  yapıya  dönüştürmeye
              su 1”de hazırladığı sorun için dolduracaktır.                                                                                                                               çalışabilirsiniz.
         •    Aşağıdaki örnek “Problem Süzgeci 1” ve “Uyaran Gözlem Tablo-       Sosyal        İnsan sağlığına faydalıdır.  Öğle yemeği süresini uza-
              su 1”in ilk satırında yer alan “Üretimden tüketime gıda güvenliği                                          tabilir.                       0
              nasıl sağlanabilir?” büyük sorunu ile ona yönelik merak edilen                  Tüketimi  azaltacağı  için  Ürün çeşitliliğini azaltması                                         5                                    ZAMANLAMA
              “Gıda güvenliği için neler yapılabilir?” sorusu beraber düşünü-                 millî  ekonomiyi  güçlen- bakımından özel sektörde       7. Yansıtma Yazısı
              lerek oluşturulmuştur.                                                          dirir.  Tarım  alanlarının   uyum  sorunları  yaşana-
         •    Öğrenci üç “Evet” yapıp problemi tanımlayabilirse yansıtma ya-     Ekolojik     verimine  destek  olarak   bilir. Hijyenik şartlar ürün   Yansıtma yazısı EBA sistemine yüklenecektir. Yansıtma yazısı yazılırken
              zısı yazdırılır ve bundan sonraki fikir aşamasına geçilir. Eğer bun-            ürünün ekonomik değeri-    satış fiyatlarını arttırabilir.   “Gözlem Tablosu 3”, “Soruna Yönelik Hedef Teknik Sorunlar Hakkında
                                                                                                                                                       Öğrenci Notları Formu” ve “Değerlendirme Soruları Hakkında Öğrenci
              ları yapamazsa “Akış Şeması”nı takip eder.                                      ni artırır.                                              Cevap Formu” kullanılacaktır.
         •    Öğrenci hâlâ bir problem belirleyememişse yansıtma yazısını ya-
              zar ve bir sonraki haftayı bekler.                                              Üretim için doğanın tahrip
                                                                                 Ekonomik     edilmesini azaltır. Sera ga-         -------
                                                                                              zının artışını azaltır.
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92