Page 88 - Tasarım Odaklı Düşünme ile Proje Hazırlama
P. 88

•   Dünya nüfusunda yaşanan aşırı artış, gıdaya olan talebin sürekli art-  Merak Ettiklerim  6. Problem Süzgeci 2
 masında etkili olmaktadır. Bunun yanında gelecek öngörüleri arasında   •   İsraf sürdürülebilir gıda sistemlerini nasıl etkiliyor?  PROBLEM: Özellikle nüfusun yoğun olduğu şehirlerde, güneş ışınlarını
 yer alan dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlasının şehirlerde yaşa-  •   Toplu yemek yenen yerlerde ekmek israfı yapılıyor mu?  doğrudan alabilen, tarım yapabilmeye olanak sağlayan ve özel alanları
 yacak olması da gıdaya doğrudan ulaşabilecek insan sayısını gelecekte   •   Ekmek israfının nedenleri nelerdir?  olan dikey bina nasıl tasarlanabilir? (1. ALAN)
 ciddi oranlarda azaltacaktır. Bu gerçeklikler, bizlerin bugünden gelece-  •   Ekmeğin bayatlama süresi nasıl uzatılabilir?
 ğe yönelik sürdürülebilir gıda üretimi ve dayanıklı tarım uygulamaları-  •   Değişen kentsel planlamada ve mimari anlayışta kentsel tarım
 na yönelik çalışmalara yönelmemizi önemli hâle getirmiştir.  uygulamalarını eski anlayışa göre yapılandırmak mümkün mü-

 Büyük Sorun  dür? Nasıl mümkün olabileceğini açıklayınız.  1. ALAN                  2. ALAN
 •   Üretimden tüketime gıda güvenliği nasıl sağlanabilir?  •   Dışarıda yemek yediğim restoranlar hijyenik mi?  Probleminiz  bu  alana  denk  geli-
 •   Besleyici ve temiz gıdalara evrensel erişim sağlanabilir mi?  •   Yemek yerken mutfağı görebileceğim bir restoran yapılabilir mi?  Probleminiz  bu  alana  denk  geli-  yorsa  muhtemelen  çözüm  ola-
                                        yorsa  muhtemelen  çözüm  olası-
 •   Sürdürülebilir gıda üretimi ve dayanıklı tarım uygulamaları nasıl   Çözmek İstediğim Sorun Ne?  lıkları fazla olan bir problem seç-  sılıkları  fazla  olan  bir  problem
 mümkün kılınabilir?  •   Yemekhanelerde  (okul  yemekhanesi  veya  kantini,  öğretmenevi   mişsiniz.  Bu  problemi  çözerken   seçmişsiniz.  Ancak  bu  problemi
 •   Geleceğin dünyasında gıda ürünlerine doğrudan erişim ne kadar   yemekhanesi vs.) ekmek israfı nasıl engellenebilir?  çözmek için gereken zaman sizin
 mümkün görünmektedir?  •   Günümüzdeki kentsel mimari anlayışına uygun nasıl bir kentsel   aynı zamanda çözüm için gereken   sahip olduğunuzdan çok fazla gibi
                                        zamanınız da yeterli gibi görünü-
 Merak Ettiklerim  tarım  uygulaması  anlayışını  benimsemek  daha  sürdürülebilir  5                                                 OLASI ÇÖZÜM SAYISI  yor. O hâlde bu problemi çözmek   görünüyor. Bu durum problemini-
 •   Gıda güvenliği için neler yapılabilir?  •   olurdu?  için harekete geçme zamanı!  zin çok fazla uzmanlık alanı gerek-
                                                                          tiren geniş bir yapıda olmasından
 Restoranlara nasıl yasal düzenlemeler getirilmeli ki hijyenik olup
 •   Gıdaların bozulmaması için ne yapabilirim?  olmadığı müşteri tarafından anlaşılabilsin?  kaynaklanıyor  olabilir.  Problemi-
 •   Gıdaları bozulmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın  yolları nelerdir?   nizi daha spesifik/özel ifade ede-
 •   Sıcak ve soğuk savaşın tarım üzerindeki etkileri nelerdir?  5. Avantaj/Dezavantaj Tablosu  rek revize edebilirsiniz.
 •   İklim koşullarından bağımsız bir tarım yapılabilir mi?  Aşağıda verilen yönergelerle tabloyu uygun şekilde doldurunuz.
 •   Geleceğin dünyasında her insan ihtiyaç duyduğu tarımsal kaynak-            3. ALAN  4. ALAN
 lı gıdayı kendisi üretebilir mi?  Öğretmene Not
 •   Gelecekte kişilerin kendi tarımsal gıda ihtiyacını karşılayabiliyor   Öğrencinin çözmek istediği sorun olarak “Uyaran Gözlem Tablosu 2”de   Probleminiz  bu  alana  denk  ge-  Probleminiz bu alana denk geli-
 olması durumunun  sürdürülebilir  gıda üretimi hedefine ne tür   yer alan “Yemekhanelerde (okul yemekhanesi veya kantini, öğretme-  liyor  ise  zamanlama  konusunda  yor ise olası diğer problemlerinizi
 katkılar sağlaması beklenir?  nevi  yemekhanesi  vs.)  ekmek  israfı  nasıl  engellenebilir?”  sorusuna   sorun olmasa da seçtiğiniz soru-  gözden  geçirmeniz  iyi  olacaktır.
 yöneldiğini varsayalım. Buradan hareketle öğrencinin ikinci hafta uya-  nun  çözümü  için  fazla  alternatif  Ancak bu problemi ele alma ko-
 6. Problem Süzgeci 1   ranı sonrası değerlendirme sorusunda cevap aradığı olası avantaj ve   bulunamayacaktır.  Bu  sebeple  nusunda  ısrarlı  iseniz  problemi-
 dezavantaj görüşleri aşağıdaki örnek “Avantaj/Dezavantaj Tablosu”nda   seçtiğiniz  sorunu  revize  ederek  nizi birçok çözüm yolu bulabilme
 Öğretmene Not  gösterilmiştir.         proje  esnasında  daha  fazla  çö-  ihtimali olacak şekilde değiştire-

 •   Öğrenci aşağıdaki tabloyu dolduracak.  züm  yolu  bulabileceğiniz  kadar  bilir ve daha az uzmanlık gerek-
 •   Öğrenci tabloyu “Problem Süzgeci 1” ve “Uyaran Gözlem Tablo-  Boyut  Avantaj  Dezavantaj  geniş ifade edebilirsiniz.  tiren  bir  yapıya  dönüştürmeye
 su 1”de hazırladığı sorun için dolduracaktır.                            çalışabilirsiniz.
 •   Aşağıdaki örnek “Problem Süzgeci 1” ve “Uyaran Gözlem Tablo-   Sosyal   İnsan sağlığına faydalıdır.  Öğle yemeği süresini uza-
 su 1”in ilk satırında yer alan “Üretimden tüketime gıda güvenliği   tabilir.  0
 nasıl sağlanabilir?” büyük sorunu ile ona yönelik merak edilen   Tüketimi  azaltacağı  için  Ürün çeşitliliğini azaltması               5                                    ZAMANLAMA
 “Gıda güvenliği için neler yapılabilir?” sorusu beraber düşünü-  millî  ekonomiyi  güçlen- bakımından özel sektörde   7. Yansıtma Yazısı
 lerek oluşturulmuştur.  dirir.  Tarım  alanlarının   uyum  sorunları  yaşana-
 •   Öğrenci üç “Evet” yapıp problemi tanımlayabilirse yansıtma ya-   Ekolojik  verimine  destek  olarak   bilir. Hijyenik şartlar ürün   Yansıtma yazısı EBA sistemine yüklenecektir. Yansıtma yazısı yazılırken
 zısı yazdırılır ve bundan sonraki fikir aşamasına geçilir. Eğer bun-  ürünün ekonomik değeri-  satış fiyatlarını arttırabilir.   “Gözlem Tablosu 3”, “Soruna Yönelik Hedef Teknik Sorunlar Hakkında
                                      Öğrenci Notları Formu” ve “Değerlendirme Soruları Hakkında Öğrenci
 ları yapamazsa “Akış Şeması”nı takip eder.  ni artırır.  Cevap Formu” kullanılacaktır.
 •   Öğrenci hâlâ bir problem belirleyememişse yansıtma yazısını ya-
 zar ve bir sonraki haftayı bekler.  Üretim için doğanın tahrip
  Ekonomik  edilmesini azaltır. Sera ga-  -------
 zının artışını azaltır.
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93