Page 23 - Matematik Yaz Okulu
P. 23

MİLLÎ  EĞİTİM  BAKANLIĞI
                                                                                           M A TEM A TİK  SEFERBERLİĞİ

           Aşağıdaki tabloda bazı ürünlerin üretimi için kullanılan su ayak izi gösterilmiştir.

                Ürün çeşidi         Birim (kg)                 Global ortalama su ayak izi (Litre)

                Elma/Armut               1                                    700

                    Muz                  1                                    860
                  Sığır eti              1                                   15500

                  Ekmek                  1                                    1300

                  Lahana                 1                                    200
                   Peynir                1                                   5000

                   Tavuk                 1                                    3900

                  Çikolata               1                                   24000

                 Salatalık               1                                    240
                  Hurma                  1                                   3000

                   Marul                 1                                    130

                   Mısır                 1                                    900

                   Zeytin                1                                   4400
                  Portakal               1                                    460

                  Şeftali                1                                    1200

                  Patates                1                                    250
                   Pirinç                1                                    3400

                 Domates                 1                                    180



           Su ayak izini düşürmek için neler yapılabilir?
           •  Duş süresi kısaltılmalıdır.

           •  Bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirme işlemi yapılmamalıdır.

           •  Çamaşır yıkarken makinenin ön yıkama programları kullanılmamalıdır.
           •  Gıda harcamaları azaltılmalıdır.

           •  Tekstil harcamaları azaltılmalıdır.
           •  Araçların yakıt ve yıkama harcamaları azaltılmalıdır.

           •  Musluk kullanırken su israf edilmemelidir.
           •  Elektrik ve doğal gaz benzeri kaynaklarının kullanımından tasarruflu olunmalıdır.

           •  Su kirliliğine sebep olunmamalıdır.

           •  Bireysel olarak su tüketimini azaltacak hedefler belirlenmelidir.
           Su ayak izini azaltmak hem doğaya hem de ekonomik olarak insanlara güç verir.






           Kaynakça:
           www.yarininsuyu.com                                                                                      23
           Bilim Genç Tübitak Dergisi Doç. Dr. Gökşen Çapar , Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK Su Ayak İzi Ders notları
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27