Page 23 - Matematik Yaz Okulu
P. 23
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
M A TEM A TİK SEFERBERLİĞİ
Aşağıdaki tabloda bazı ürünlerin üretimi için kullanılan su ayak izi gösterilmiştir.
Ürün çeşidi Birim (kg) Global ortalama su ayak izi (Litre)
Elma/Armut 1 700
Muz 1 860
Sığır eti 1 15500
Ekmek 1 1300
Lahana 1 200
Peynir 1 5000
Tavuk 1 3900
Çikolata 1 24000
Salatalık 1 240
Hurma 1 3000
Marul 1 130
Mısır 1 900
Zeytin 1 4400
Portakal 1 460
Şeftali 1 1200
Patates 1 250
Pirinç 1 3400
Domates 1 180
Su ayak izini düşürmek için neler yapılabilir?
• Duş süresi kısaltılmalıdır.
• Bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirme işlemi yapılmamalıdır.
• Çamaşır yıkarken makinenin ön yıkama programları kullanılmamalıdır.
• Gıda harcamaları azaltılmalıdır.
• Tekstil harcamaları azaltılmalıdır.
• Araçların yakıt ve yıkama harcamaları azaltılmalıdır.
• Musluk kullanırken su israf edilmemelidir.
• Elektrik ve doğal gaz benzeri kaynaklarının kullanımından tasarruflu olunmalıdır.
• Su kirliliğine sebep olunmamalıdır.
• Bireysel olarak su tüketimini azaltacak hedefler belirlenmelidir.
Su ayak izini azaltmak hem doğaya hem de ekonomik olarak insanlara güç verir.
Kaynakça:
www.yarininsuyu.com 23
Bilim Genç Tübitak Dergisi Doç. Dr. Gökşen Çapar , Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK Su Ayak İzi Ders notları