Page 201 - Felsefe - 10 | Beceri Temelli
P. 201

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                         FELSEFE 10




            EK 1: Bilgiyi ve Bilginin Kaynaklarını Değerlendirme*

            Aradığınız konuyu içeren birçok kaynağa (kitap,  Doğruluk: İçeriğin Güvenilirliği, Gerçekliği ve
            dergi, web sitesi, video, fotoğraf, grafik vb.) eri-  Doğruluğu
            şebilirsiniz. Ancak bu kaynaklarda yer alan bilgi-  •   Bilgi nereden geliyor?
            ler doğru mu? Buna siz karar vermek zorundası-  •   Bilgi bir kanıta dayanıyor mu?
            nız. Bu süreçte size GIDYA test yardımcı olabilir.  •   Bilgi bir başkası tarafından gözden geçirilmiş
            GIDYA test bulduğunuz bilgileri değerlendirme-     mi?
            nizi sağlayacak kimi sorular içermektedir. Test-  •   Kişisel bilgiden ya da bir başka kaynaktan
            te yer alan ölçütlerin önem derecesi karşılaştığı-  bilginin herhangi bir bölümü doğrulanabili-
            nız duruma ve gereksiniminize göre değişebilir.    yor mu?
                                                           •   Kullanılan dil, bilginin duygusallıktan ve ön-
                                                               yargıdan arınılmış olarak yazıldığını gösteri-
                                                               yor mu?
                                                           •   Yazım yanlışı, dil bilgisi ve tipografik hataları
                                                               var mı?

                                                           Yetkinlik: Bilginin Kaynağı
                                                           •   Bilginin yazarı, yayıncısı, kaynağı ve destekle-
                                                               yicisi kim?
            Bilginin Güncelliği                            •   Yazarın konuya ilişkin yetkinliği nedir ya da
            •   Bilgi ne zaman yayımlanmış?                    bilgiyle olan ilişkisi neye dayanıyor?
            •   Bilgi gözden geçirilmiş ve güncellenmiş mi?  •   Yazarın eğitim seviyesi konuya ilişkin yazacak
            •   Araştırma konunuz için güncel bilgiye mi       yeterlilikte mi?
                gereksinim duyuyorsunuz? Eski kaynaklar    •   Bilgiyi yayımlayan kurumun ya da yazan
                araştırmanız için uygun mu?                    kişinin iletişim bilgileri, e-posta adresi vb.
            •   Bilgi kaynağı üzerinde yer alan linkler aktif   erişilebilir mi?
                mi?                                        •   Web sayfasının adresi, yazar ya da kaynağa
                                                               ilişkin bir fikir veriyor mu? Örnek: .com, .edu,
            İlgi: Gereksinimlerinize Yanıt Veren Bilgi         .gov, .org, .net.
            •   Bilgi konunuzla ilişkili mi ya da sorunuza
                yanıt veriyor mu?                          Amaç: Bilginin Varoluş Nedeni
            •   Hedef kitle kim?                           •   Bilginin amacı ne? Öğretmek, bilgilendirmek,
            •   Bilgi istenilen seviyede mi? (Örnek: Gereksi-  bir şeyler satmak, eğlendirmek ya da ikna
                nimlerinizin çok ilerisinde ya da gerisinde)   etmek için mi?
            •   Kullanacağınız bilgiye karar vermeden önce   •   Yazar ya da destekçiler amaçlarını açık bir
                farklı kaynaklara baktınız mı?                 şekilde ifade ediyor mu?
            •   Çalışmanızda bu bilgiyi hiçbir şüphe duymak-  •   Bilgi bir gerçeğe ya da bir düşünceye mi daya-
                sızın rahatlıkla kullanabilir misiniz?         lı? Propaganda amacı taşıyor mu?
                                                           •   Bilgi nesnel mi, öznel mi?
                                                           •   Kişisel, kurumsal, ticari, dinî, kültürel, ideolo-
                                                               jik ve politik amaçlı mı?








             *Robert Kolej, İbrahim Bodur Kütüphanesinden düzenlenmiştir.
            https://library.robcol.k12.tr/evaluatinginformation



                                                                                                   199
   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205