Page 56 - Kimya - 10 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 56

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           KİMYA 10         27

             2. ÜNİTE > Karışımlar  Kazanım 10.2.2.1. Endüstri ve sağlık alanında kullanılan karışım ayırma tekniklerini açıklar.
             Genel Beceriler: Bilgi Okuryazarlığı  Alan Becerileri: Gözlem Yapma, Ölçme, Deney Düzeneği Kurma ve Yapma

             Etkinlik İsmi                     MISIR GEVREĞİNDEKİ DEMİR                            40 dk.
             Amacı          Deneylerle karışımları ayırma tekniklerini kavrayabilme                  Grup


             1. Yönerge  Sınıf üç gruba ayrılır. Aşağıda her grubun deneyinin yapım aşamaları verilmiştir. Her grup, bu
                     aşamaları takip ederek deneyini tamamlar ve verilen soruları cevaplar. Her gruptan bir sözcü seçilir
                     ve sözcüler deney sonuçlarını tüm sınıfa sunar. Sözcüler sunum sonrası gruplardan gelen soruları
                     cevaplar.


            Gerekli Malzemeler
            •  Mıknatıs         •  100 mL’lik erlen (2 adet)  •  Termometre            •  İspirto ocağı
            •  Mısır gevreği    •  500 mL’lik beher       •  Su banyosu                •  Saat camı
            •  Havan            •  Huni                   •  1 g bakır(II) sülfat (CuSO 4 )  •  Huni
            •  Patates cipsi    •  Süzgeç kâğıdı          •  1 g iyot (I 2 )           •  Süzgeç kâğıdı
            •  30 mL aseton     •  Baget                  •  Üçayak
            1. Grup
            Mısır gevreği kutusundaki besin etiketine bakarsanız mısır gevreğinin bir miktar demir içerdiğini
            göreceksiniz. Bu durum, mısır gevreğinin bir mıknatıs tarafından çekileceği anlamına gelir mi?
            Düşüncelerinizi açıklayınız.
            •  Birkaç parça mısır gevreğini masanın üzerine koyunuz ve mısır gevreklerinin mıknatıs yardımıyla
              hareket edip etmediğini gözlemleyiniz. (I. durum)
            •  Birkaç parça mısır gevreğini içerisinde su bulunan kap içinde yüzdürünüz.
            •  Mısır gevreklerine mıknatıs yaklaştırınız ve bu parçaların hareket edip etmediğini gözlemleyiniz.
              (II. durum)
            •  Birkaç parça mısır gevreğini havanda çok ince öğütünüz.
            •  Öğütülen mısır gevreklerini kâğıt üzerine serpiniz.
            •  Kâğıdın altına mıknatıs yaklaştırınız ve mıknatısı hareket ettiriniz.
            •  Öğütülmüş mısır gevreklerinin hareketlerini gözlemleyiniz. (III. durum)


             1.  Mısır gevreklerinin I. durumda hareket etmeyip II ve III. durumlarda hareket etmesinin sebebi ne
                 olabilir? Açıklayınız.






             2.  Bu deney demir takviyeli mısır gevreği yerine, çinko takviyeli mısır gevreği ile yapılsaydı sonuç
                 nasıl olurdu? Açıklayınız.






            2. Grup
            Patates cipsi lezzetli olmasına karşılık çok yağlı olduğu için zararlı bir besindir. Patates cipsindeki
            yağı ayırmak için aşağıda basamakları verilen deneyi yapınız.
            •  Birkaç parça patates cipsini havanda iyice eziniz.
            •  Ezilen cipsi bir erlene alarak cipsin üzerine yaklaşık 30 mL aseton ilave ediniz.



                                                                                                    55
   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61