Page 58 - Kimya - 10 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 58

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           KİMYA 10         28

             3. ÜNİTE > Asitler, Bazlar ve Tuzlar  Kazanım 10.3.1.1. Asitleri ve bazları bilinen özellikleri yardımıyla ayırt eder.
             Genel Beceriler: Bilgi Okuryazarlığı Becerisi, İletişim Becerisi  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi

             Etkinlik İsmi                         ZERDEÇALIN GÜCÜ                                  30 dk.
             Amacı          İndikatörler vasıtasıyla maddelerin asit mi yoksa baz mı olduğunu tespit edebilme            Grup
             Gerekli Materyaller: Toz zerdeçal, limon tuzu, beyaz sirke, kabartma tozu, karbonat, beyaz renkli bir şampuan, saç kremi,süt, dezenfektan,
                          sade gazoz, beher, baget, filtre ya da kurutma kâğıdı

             1.Yönerge Verilen metni okuyarak deneyi tamamlayınız. Tabloda verilen boşlukları doldurunuz.
            Bilindiği üzere asitlerin tadı ekşi, bazlarınki ise acıdır. Ancak birçok kuvvetli asit ya da baz insan sağlı-
            ğını olumsuz etkilediği için bu maddeleri tatmak doğru değildir. Asit ya da bazları belirlerken indika-
            tör adı verilen maddeler kullanılır. İndikatör, pH aralıklarına göre belirli renkler veren bir maddedir.
            Bu etkinlikte zerdeçal tozu kullanılarak yapılan bir indikatörle günlük hayatta sıklıkla kullanılan mad-
            delerin asit mi yoksa baz mı olduğuna karar verilecektir. Bunun için aşağıdaki adımları takip ediniz.
            Not: Asit, baz ya da nötr tespiti yapacağınız maddelerin beyaz renkli ya da saydam olmasına dikkat
            ediniz. Zerdeçal asitlerde ve nötr maddelerde sarı, bazlarda kırmızı renk verir.
            •  Test edeceğiniz maddelerin asidik mi, bazik mi yoksa nötr mü olduğuna yönelik tahminde bulu-
              nunuz. Bunun için aşağıdaki tablodaki uygun kutucuğu işaretleyiniz.

             Limon tuzu                    Asidik                  Nötr                   Bazik
             Beyaz sirke                   Asidik                  Nötr                   Bazik
             Kabartma tozu                 Asidik                  Nötr                   Bazik
             Karbonat                      Asidik                  Nötr                   Bazik
             Beyaz renkli bir şampuan      Asidik                  Nötr                   Bazik
             Saç kremi                     Asidik                  Nötr                   Bazik
             Süt                           Asidik                  Nötr                   Bazik
             Dezenfektan                   Asidik                  Nötr                   Bazik
             Sade gazoz                    Asidik                  Nötr                   Bazik

            •  Toz zerdeçalı su ile karıştırarak macun kıvamına getiriniz.
            •  Oluşan macunu kurutma ya da filtre kâğıdının üstüne düzgünce yayarak kâğıdı kurumaya bırakı-
              nız. Kuruyan zerdeçallı kâğıdı ince şeritler hâlinde kesiniz.
            •  Bir parça limon tuzunu 100 mL’lik bir behere koyunuz. Limon tuzunun üstüne su ekleyiniz ve
              karışımı limon tuzu çözünene kadar karıştırınız. Beherin üstüne “limon tuzu” yazınız. Aynı işlemi
              kabartma tozu ve karbonat için de ayrı ayrı gerçekleştiriniz.
            •  100 mL’lik beş behere ayrı ayrı beyaz renkli bir şampuan, saç kremi, süt, sade gazoz ve dezenfektan
              ekleyerek her beherin üstüne içindeki maddenin ismini yazınız.
            •  Her bir behere zerdeçallı kâğıt şeritlerden daldırınız ve renk değişimini kaydediniz.

                    Madde                Renk             Asit              Baz              Nötr
             Limon tuzu
             Beyaz sirke
             Kabartma tozu
             Karbonat
             Beyaz renkli bir şampuan
             Saç kremi
             Süt
             Dezenfektan
             Sade gazoz

                                                                                                    57
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63