Page 240 - Biyoloji - 12 Beceri Temelli Etkinlik Kitabı
P. 240

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           BİYOLOJİ 12


                                                CEVAP ANAHTARLARI
             3.  Mısırın atasal formu daha küçük (19 mm), tatsız, tohum sayı-  4.  Hayvan ıslahında çevresel şartlara dayanıklı, yemden iyi yarar-
               sı az ve tohumları çok sert yapılı iken günümüzdeki mısır daha   lanarak kısa sürede yetişen ve ekonomik açıdan verimli hayvan
               büyük (190 mm), kolay soyulabilir, tatlı, tane sayısı daha fazla ve   ırklarının üretilmesi amaçlanmaktadır. Örneğin tavukçulukta
               yumuşak yapılıdır.                             yumurtadan çıkan bir civcivin çok kısa sürede kesilecek büyük-
             4.  Olası cevap (1): Kısmen katılırım. Metinde geçen bilgilere göre   lüğe ulaşabilecek özellikte olması hedeflenmektedir.
               mısırın atasal formunda 8 çeşit varyetesi bulunmakta iken günü-  5.  Eldeki yerli ırkların ıslahı daha uygun olur. Hayvanlar birçok
               müz mısır bitkisinin yaklaşık 200 çeşit varyetesi vardır. Yabani   çevresel şartlara uyumlu canlılardır. Hayvanları melezlemeyle
               lahanadan çok çeşitli sebze türleri elde edilmiştir. Ancak atasal   kalıtsal yapılarının ıslahı sağlanmalıdır. Daha sonraki aşamalar
               (yabani) popülasyonlar genetik çeşitliliğin rezervuarlarıdır. Bu   için damızlık tespiti ıslah edilen ırkın geleceği açısından önem-
               rezervuardan sadece belirli özelliklerin seçilip çoğaltılması gene-  lidir.
               tik çeşitliliği azaltır. Yapay seçilimde birbiriyle yakından ilişkili
               iki canlı, istenilen özelliklere sahip bir safkan oluşturmak için
               çaprazlanmaktadır. Bu canlılar her iki ebeveynde bulunan çe-
               kinik genler nedeniyle istenmeyen özellikleri de alabilir. Doğal
               koşullarda meydana gelecek salgın bir hastalığa veya değişen çev-
               resel koşullara dayanıklı olup olmayacağı bilinemez.
               Olası cevap (2): Hayır, katılmam. Yapay seçilim, olumlu özellik-
               ler geliştirir ancak aynı zamanda büyük miktarda genetik çeşitli-
               liğin kaybolduğu “darboğaz”lar da ortaya çıkarır. Çünkü sürekli
               istenilen özelliğe sahip bireyler seçilmekte ve bu bireylerin diğer
               başka özellikleri azalmakta veya kaybolmaktadır. Bu genetik çe-
               şitlilik eksikliği, koşullar değiştiğinde önemli hâle gelir. Örneğin
               yeni bir hastalık ortaya çıktığında veya çevre koşulları olumsuz
               hâle geldiğinde uyum sağlayabileceği genetik varyasyonlara sahip
               olamayacaktır. Evcilleştirme öncesi popülasyonda bu zorluklar-
               dan kurtulmasına yardımcı olacak aleller kaybolmuş olacaktır.
             5.  a) Ahmet Bey, hedefinde yıllık süt üretim miktarı en fazla olan 2,
                 3, 5 ve 6 numaralı inekleri seçerse sürüsünün gelecekteki süt
                 üretimini daha da arttırabilir.
               b) Süt ürünleri üreticileri, yalnızca sağlıklı hayvanları seçmez,
                 aynı zamanda tüketicilerin gıda tedarikini doğrudan etkile-
                 yen özellikleri de geliştirir. Mandıralarda üretilen süt; peynir,
                 yoğurt, tereyağı, ekşi krema ve dondurma gibi birçok ürünün
                 yapımında kullanılır.
               c) Hayvan sağlığının yakından izlenmesi, doğru beslenme, barın-
                 ma ve atık yönetimi hayvan üretimini etkiler. Bir buzağı üstün
                 özelliklerle doğabilir, ancak uygun şekilde bakılmazsa veya
                 doğru beslenmezse hayvanın üstün özellikleri bundan olum-
                 suz etkilenebilir.
              Etkinlik No.: 97 - En İyisini Bulmak
             1.  İlk çağlarda yaşayan insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için üstün
               özellikteki bitkileri tespit etmişler ve bunları tekrardan üreterek
               çoğaltmayı başarmışlardır. Daha sonra yabani bitki türlerinin
               ıslah edilerek kültüre alınması işlemi gerçekleştirilmiştir. Hâlen
               üretimi yapılan türlerin büyük çoğunluğu çok uzun zaman dili-
               minde değişime uğramış türlerdir. Örneğin ana vatanı Anadolu
               olan  buğdayın  tarımının  çok  eski  devirlerde  Karacadağ  etek-
               lerinde  ve  Göbekli  Tepe’de  yapıldığı  bilinmektedir.  Mendel’in
               kalıtımla ilgili çalışmaları öncesinde yapay seçilim ve melezleme
               yapıldığı da bilinen bir gerçektir.
             2.  Hayır, bazen zararlı  değişiklikler  de ortaya çıkabilir.  Örneğin
               GDO’lu mısır şu şekilde üretilmiştir: Bitkiyi böcek saldırılarına
               karşı koruyacak gen, bakteri aracılığıyla mısır bitkisine aktarılmış
               ve bu mısırlar etanol üretimi ve hayvan yemi olarak kullanılmış-
               tır. Daha sonra zamanla gıda maddelerine katılmasıyla insanlar-
               da alerji ve diğer sağlık sorunları görülmeye başlanmıştır.
             3.  Günümüzde bitkilerin kaliteli,  yüksek verimli, hastalıklara ve
               zararlılara karşı dayanıklı ve olumsuz çevre şartlarına karşı di-
               rençliliği vb. özelliklerinin yanında muhafaza kolaylığı, sofralık
               tüketime uygunluk, besin değerinin yüksekliği,  görünümünün
               güzel olması, teknoloji ve ilaç sanayilerine uygunluk özellikleri
               aranmaktadır. Bu özellikler çerçevesinde ıslah çalışmaları yapıl-
               maktadır.




                                                                                                   239
   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245