Page 108 - Kimya - 12. Sınıf Beceri Temelli
P. 108
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü KİMYA 12 51
3. ÜNİTE > Organik Bileşikler Kazanım 12.3.5.1: Karbonil bileşiklerini sınıflandırarak adlarını, formüllerini, özelliklerini ve kullanım alanlarını açıklar.
ç. Aldehit ve ketonların gıda ve kozmetik sanayinde nasıl kullanıldıkları üzerinde durulur.
Genel Beceriler: Bilgi Okuryazarlığı Becerisi, Eleştirel Düşünme Becerisi Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi, Sınıflandırma Yapma Becerisi
Etkinlik İsmi HOŞ KOKU 30 dk.
Amacı Aldehit ve ketonları tanıyabilme Bireysel
Gerekli Materyaller Araştırma için internet erişimi olan herhangi bir elektronik cihaz ve genel ağ.
Yönerge Aşağıda, görsellerdeki bitkilere kendilerine has kokuyu veren bileşikler verilmiştir. Bunları incele-
yerek ilgili soruları cevaplayınız.
O O
H
O O
HO C
H C-O H H
3
1. Görsellerdeki bitkilerde bulunan bileşiklerin molekül formüllerinde ortak olan fonksiyonel grup
nedir?
2. Aynı fonksiyonel gruba sahip olan bu bileşikleri benzer yapı özelliklerine göre sınıflandırarak aşa-
ğıdaki tabloyu doldurunuz.
Bileşik Formülü Bileşik Formülü Benzer Yapı
Aldehit
Keton
109