Page 111 - Kimya - 12. Sınıf Beceri Temelli
P. 111

52        KİMYA 12                                          Ortaöğretim Genel Müdürlüğü



          2. Yönerge  Aşağıda karboksilik asitlerin sınıflandırılmasına ilişkin bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden yola çı-
                  karak soruları cevaplandırınız.


             Yağ asitleri, düz zincirli yapıda olup çift sayıda karbon atomu içerirler. Karbon zincirinde pi bağı
             bulundurmayanlara doymuş, bulunduranlara ise doymamış yağ asitleri denir.

             Proteinlerin temel yapı taşı olan amino asitler hem amino hem karboksil grubu bulundururlar.


             Hidroksi asitler meyve asitleri olarak da bilinir. Yapılarında hem hidroksil hem de karboksil grubu
             bulunur.

             Polikarboksilik asitler birden fazla karboksil grubu bulundururlar.




          1. Aşağıdaki karboksilik asit türlerini uygun şekilde sınıflandırınız.
                 Malik Asit            O                      Alanin          CH 3


                       HO                                             H N
                                           OH                          2             OH

                             O      OH                                        O

                Linoleik Asit
                     H C
                      3


                                                                                 HO         O


                Laktik Asit         O                      Propandioik Asit
                                                                          O       O
                         H C
                           3
                                        OH
                                                                    HO                OH
                                OH










          2. Birinci soruda bulduğunuz yağ asidinin 0,3 molünü doyurmak için kaç gram H  gazı kullanılmalıdır?
                                                                                  2
             Hesaplayınız. (H:1 g/mol)













          112
                                                                                   Hazırlayan: Havva Nur ALTAŞ
   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116