Page 114 - Kimya - 12. Sınıf Beceri Temelli
P. 114

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü                                           KİMYA 12         54

             3. ÜNİTE > Organik Bileşikler     Kazanım 12.3.7.1: Esterlerin adlarını, formüllerini ve kullanım alanlarını açıklar.
                                          a.Esterleşme tepkimesine örnek verilir.

             Genel Beceriler: Bilgi Okuryazarlığı Becerisi  Alan Becerileri: Çıkarım Yapma Becerisi, Sınıflandırma Yapma Becerisi

             Etkinlik İsmi                      DOĞALA ÖZDEŞ AROMA                              30 dk.
             Amacı         Esterleri tanıyabilme                                                Bireysel

             Gerekli Materyaller  Araştırma için internet erişimi olan herhangi bir elektronik cihaz ve genel ağ.

             1. Yönerge  Aşağıdaki metni okuyunuz ve ilgili soruları cevaplandırınız.

                  Marketlerde birçok içeceğin üzerinde portakal aromalı, çilek aromalı, şeftali aromalı, ... gibi ibareler
                  yer alır. Peki bu içeceklerde gerçekten portakal, çilek veya şeftali meyveleri var mıdır? Etiketi okun-
                  duğunda ise içindekiler bölümünde birçok kimyasal madde olduğu görülür. Bu kimyasal maddeler-
                  den biri de doğala özdeş aromalardır. Meyvelere kokusunu veren organik bileşiklerin bazıları ester
                  bileşikleridir. Esterler, karboksilik asitlerin alkoller ile tepkimesinden oluştuğu için bu tepkimelere
                  esterleşme tepkimesi denir.
                                      O                          O
                                                    Esterleşme
                                                    hidroliz
                                    R-C-OH + HOR’                                                      R-C-OR’ + H O
                                                                          2
                                         {      {                   {
                                   Karbosilik  Alkol               Ester
                                   asit
                  Oluşan esterler IUPAC sistematik adlandırma kuralları ile adlandırılır. Ayrıca yaygın kullanılan adları
                  da vardır. IUPAC kurallarına göre yapılan adlandırmada önce alkolden gelen alkil grubunun adı ya-
                  zılır. Sonra karboksilik asidin IUPAC ya da yaygın adındaki “-ik asit” ifadesi yerine “-at” eki getirilir.
                  Aşağıdaki tabloda bazı meyveler ve bu meyvelere özgü kokunun kaynağı olan esterlerin adı verilmiştir.

                                        Esterin Adı       Bulunduğu Meyve
                                       metil bütirat            elma

                                        etil bütirat           ananas
                                        oktil asetat          portakal
                                       benzil asetat           armut
                                      izopentil asetat          muz
                                     pentil hekzanoat          şeftali

                                      etil hekzenoat            çilek

             1.  Tabloya göre meyve aromalı dondurma yapmak için aynı karboksilik asidin kullanıldığı esterler-
                 den en fazla kaç çeşit dondurma üretebilirsiniz? Ürettiğiniz dondurmalar hangi meyve aromala-
                 rını içerir?







             2.  Tablodaki meyvelere özgü kokunun kaynağı olan esterlerin çizgi-bağ formüllerini yazınız. Bu es-
                 terleri oluşturmak için esterleşme tepkimesinde hangi karboksilik asit ve alkol kullanılmıştır? Bul-
                 duğunuz sonuçları arkadaşlarınızın sonuçlarıyla karşılaştırınız.











                                                                                                   115
             Hazırlayan: Elvan TOLGAY
   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119