Page 78 - Biyoloji 11 | 1. Ünite
P. 78

1.3.1. SİNDİRİM SİSTEMİNİN YAPISI, GÖREVİ VE İŞLEYİŞİ


             İNSAN FİZYOLOJİSİ
                  Sindirim sistemine alınan besinlerin kullanılabilmesi için besinlerin hücreye geçebilecek büyüklükte
               olması gerekir. Bu nedenle besinlerin yapı taşlarına kadar parçalanması gerekir. Besinlerin sindirim ka-
               nalında fiziksel ve kimyasal olarak parçalanma işlemine sindirim denir. Kimyasal sindirimde enzimler
               görev alır.
                  Sindirim sisteminde besinlerin işlenmesi yeme, sindirim, emilim ve artıkların uzaklaştırılması olmak
               üzere dört aşamada gerçekleşir.




                   Yeme               Sindirim              Emilim               Artıkların uzaklaştırılması




                  Yiyeceklerin yenilmesi sindirimin başlangıç aşamasıdır. Besinler, daha sonra fiziksel ve kimyasal olarak
               parçalanarak hücreler tarafından alınabilecek yapılara dönüştürülür. Bu moleküller difüzyon ve aktif taşı-
               mayla emilerek vücut hücreleri tarafından alınır. Özümlenerek hücrelerin yapısına katıldıkları gibi enerji ve
               ısı vermek üzere okside olabilir ya da depolanabilir. Hücrede katabolik reaksiyonlar sonucu oluşan atıklar
               dışarı atılır. Sindirilemeyen ya da emilemeyen maddeler de dışkılamayla atılır.
                  Dışarıdan alınan besin maddeleri esas olarak protein, karbonhidrat ve yağ gibi organik molekülleri içerir.
               Vücuda alınan besinler sindirilip emildikten sonra canlının kendi özgün molekülleri hâline dönüştürülür.
               Örneğin besinlerle dışarıdan alınan protein, hücre tarafından doğrudan kullanılamaz. Alınan protein mo-
               lekülleri sindirim sisteminde amino asitlere kadar parçalanır. Amino asitler hücreler tarafından alınır. Bu
               amino asitler, hücrelerde canlının DNA şifresine göre uygun proteinlerin sentezi için kullanılır.
                  Sindirim, mekanik sindirim ve kimyasal sindirim olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Besinlerin öğü-
               tülmesi ya da fiziksel güçle daha küçük parçalara ayrılmasına mekanik sindirim denir. Mekanik sindirim
               sayesinde besinlerin yüzey alanı artırılır ancak mekanik sindirimde enzim kullanılmaz. Mekanik sindirim
               sonucu oluşan parçalar hücre zarından geçemez.
                  Büyük moleküllü besin maddelerinin su kullanılarak enzimlerle
               kimyasal bağlarının koparılıp yapı taşlarına ayrılmasına  kimyasal
               sindirim denilir. Kimyasal sindirimin amacı, besinleri hücre zarın-      Önemli !
               dan geçebilecek yapı taşlarına kadar parçalamaktır.
                  Vücuda alınan besin maddelerinin sindirimi, sindirim kanalında   İnsanlarda akyuvar hücresinde
               gerçekleşir.  İnsanlarda sindirim hücre dışı sindirimle gerçekleşmek-  görülen hücre içi sindirim yalnızca
               tedir. Besinlerin salgılanan enzimlerle hücrenin dışındaki bir boşluk-  savunma amaçlıdır.
               ta yapı taşlarına kadar parçalanmasına hücre dışı sindirim de nir.
                  Fagositoz ve pinositozla alınan besinlerin besin kofulu oluşturul-
               duktan sonra hücre içinde lizozom enzimleriyle yapı taşlarına parça-
               lanmasına hücre içi sindirim denir.


                  BİLGİLENİYORUM




                           Sindirim enzimleri hidrolitik enzimlerdir. Bu enzimler hidroliz esnasında su kullanarak besin moleküllerinin
                     kimyasal bağlarını yıkar.








                      90
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83