Page 92 - Biyoloji 11 | 1. Ünite
P. 92

3. BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME



             İNSAN FİZYOLOJİSİ
                A) Aşağıdaki açık uçlu soruların yanıtını boş bırakılan alana yazınız.
               1. Biyoloji öğretmeni, Selim’e arkadaşlarıyla iş birliği içinde hazırlaması
                    için bir performans çalışması verir. Sindirime yardımcı organ ve yapıla-
                    rın görevlerini araştırmasını ister. Selim ve arkadaşları, ilk olarak
                    yandaki görseli incelerler. İnceleme sonrasında X, Y, Z, T ile gösteri-
                    len bölümlerin görevlerini araştırırlar. Selim ve arkadaşları, performans          X
                    çalışmasını sınıfta sunduktan sonra sınıf arkadaşlarına yöneltmek üzere
                    aşağıdaki soruları hazırlarlar.
                  Sizler de görselden yararlanarak X ve Y ile ilgili size yöneltilen soruları   Z  Y  T
                  yanıtlayınız.
                  X kanalı tıkandığında hangi besinin sindirimi zorlaşır?
                  Y ile gösterilen bölgede depolanan salgının üretildiği yer neresidir?

                  Selim ve arkadaşlarına yardımcı olmak amacıyla sizler de Z ve T yapılarıyla ilgili iki soru
                  hazırlayınız ve hazırladığınız soruları yanıtlayınız.
                  Z ile
                  T ile


               2. İnce bağırsaktan emilen işaretli bir amino asit molekülü kalbe gelinceye kadar
                    I.  Kapı toplardamarı
                    II.  Alt ana toplardamar
                    III.  Karaciğer üstü toplardamar
                   IV.  Karaciğer
                  yapılarından hangi sıraya göre geçer? Sıralayınız.

               3. Yağ asidi ince bağırsakta nasıl emilir? Emildikten sonra kan dolaşımına katılana kadar takip
                    ettiği yolu yazınız.

                B) Aşağıda numaralarıyla verilen ifadeleri, harfle verilen ifadelerle eşleştiriniz.
               4. Aşağıda verilen sindirim sistemine ait yapıları görevleriyle eşleştiriniz.





                I.     Ağız                                                       Kimyasal
                                                                           A)     sindirim

                      Yemek
                II.   borusu
                                                                           B)       Safra
                                                                                   üretimi
                III.  Karaciğer
                                                                           C)     Peristaltik
                        İnce                                                       hareket
                IV.   bağırsak
                                                                                   Suyun
                       Kalın                                               Ç)      emilimi
                V.    bağırsak




                     104
   87   88   89   90   91   92   93