Page 88 - Biyoloji 11 | 1. Ünite
P. 88
İNSAN FİZYOLOJİSİ
Yağların sindirimi sonucu oluşan yağ asidi ve gliserol bağırsak epitel hücrelerine difüzyonla geçer. İnce
bağırsaktan emilen yağ asitleri ve gliserol, emilimden sonra burada birleştirilerek yağa dönüştürülür. Yağlar
kolesterol ve özel proteinlerle sarılıp şilomikrona dönüşür. Yağlar, suda çözünemediği hâlde şilomikronlar,
suda çözünebilir özelliktedir. Şilomikronlar, bu bölgede bulunan lenf kılcallarına girer. Buradan sırasıyla ka-
rın bölgesi lenf toplardamarlarının toplandığı peke sarnıcına, ana lenf damarlarından göğüs kanalına, bura-
dan sol köprücük altı toplardamarına bağlanır ve kan dolaşımına geçer. Ayrıca A, D, E, K vitaminleri, su ve
mineraller de bu yolla taşınır (Tablo 1.3.4). Sindirilmiş besinlerin kana karışımı Görsel 1.3.10'da verilmiştir.
Tablo 1.3.4: Lenf Kılcalları ile Taşınan Besinlerin İzlediği Yol
Göğüs
Şilomikron, A,D,E,K Lenf kılcalları Peke sarnıcı lenf kanalı
vitaminleri, su ve mineraller
Kalbin sağ kulakçığı Üst ana Sol köprücük altı
toplardamar toplardamar
Sol köprücük altı toplardamarı
Üst ana toplardamarı Göğüs kanalı
Alt ana Peke sarnıcı
toplardamarı
Karaciğer üstü
toplardamar
Lenf düğümleri
Karaciğer
Atardamar kılcalı
Kapı toplardamarı
Lenf damarı
Kılcal kan damarları
Lenf kılcalları Toplardamar
kılcalı
Lenf
kılcalları
İnce bağırsak
Görsel 1.3.10: Sindirilmiş besinlerin kana karışımı
100