Page 90 - Biyoloji 11 | 1. Ünite
P. 90

1.3.3. SİNDİRİM SİSTEMİNİN SAĞLIKLI YAPISININ KORUNMASI


             İNSAN FİZYOLOJİSİ
                  Sağlıklı sindirim sistemine sahip olabilmek için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, fast food
               tüketmekten kaçınılmalı, kafeinli ve asitli içeceklerden, tütün ve tütün mamullerinden, alkolden uzak du-
               rulmalıdır. Aşırı yağlı ve aşırı şekerli yiyecek tüketilmemesi gerekir. Diş ve ağız temizliğine dikkat edilme-
               lidir. Besinler iyi çiğnenmeli, yeterince su içilmeli, taze meyve ve sebze gibi lifli gıdalar tüketilmelidir. Stres
               ve üzüntüden uzak durmak, her hastalıkta olduğu gibi sindirim sisteminin sağlıklı yapısının korunmasında
               da en önemli etkendir.
                  Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel etkinlik ve egzersiz de bireyin fiziksel ve zihinsel perfor-
               mansını olumlu yönde etkiler. Fiziksel etkinlik gün içinde yapılan her türlü hareketi içerirken egzersiz ise
               planlı, tempolu ve düzenli hareketler bütünüdür. Düzenli yapılan egzersiz, sağlıklı vücut ağırlığının sürdü-
               rülmesini sağlar. Aynı zamanda kronik hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.
                  Yürümek, koşmak, yüzmek, bisiklete binmek gibi fiziksel
               etkinlikler enerji gereksinimini yağlardan  sağlayarak metabo-
               lizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler (Görsel 1.3.13). Böyle-
               ce obezitenin de önüne geçilebilir. Birçok ülkede fiziksel etkin-
               lik düzeyi besin tüketiminden daha fazla düşüş göstermiş, bu
               nedenle düşük düzeyde fiziksel etkinliğin obezite için önemli
               bir etken olduğu sonucuna varılmıştır. Önemli bir sağlık so-
               runu olan obezite giderek artmakta ve koroner kalp hastalığı-
                                             na, diyabete ve felce neden
                                             olmaktadır. Kilo kaybının
                                             enerji  sınırlaması  ve  fizik-       Görsel 1.3.13: Yüzme
                                             sel aktivitenin artırılmasıyla sağlanması daha kolay ve etkilidir. Kandaki
                                             yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyini etkileyerek damar hastalıkları
                                             riskini azaltır. Düzenli fiziksel etkinlik, insülinün kontrolünü sağlayarak
                                             kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Vücudun su, tuz, mineral
                                             kullanımının dengelenmesini de sağlar.
                                                Günümüzde tüketicilerin hazır gıdalara taleplerinin artması, beden-
                                             sel etkinliklerin azalması ve yanlış beslenilmesi  sonucu obezite, diya-
                                             bet, bağırsak ve sindirim sistemi rahatsızlıkları artış göstermiştir. İnsan-
                                             da ince bağırsakta sindirilmemesine rağmen kalın bağırsakta tamamen
                                             veya kısmen fermente olan bitkilerin yenilebilir kısımlarına diyet lif de-
                                             nir. Özellikle tahıllarda, meyve ve sebzelerde, sebze ve meyvelerin kabuk,
                                             zar, sap, çekirdek gibi sindirilemeyen katı kısımlarında bulunur (Görsel
                                             1.3.14). Diyet lif, son yıllarda giderek önemi artan, düşük enerji değerine
                 Görsel 1.3.14: Diyet lif içeren gıdalar  sahip diyet ürünlerinin temel bileşenini oluşturur. Diyet lif bileşenleri
                                             kalın bağırsak fonksiyonla-
               rını düzenler. Kabızlığa, hemoroide, kolon kanserine, şişman-
               lığa, diyabete ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
                  Organik gıdalar; yapay gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani
               ot ve mantar öldürücü ilaçların, hormonların, antibiyotikle-
               rin, koruyucuların, renklendiricilerin ve kimyasal maddelerin
               kullanılmadığı bitkisel ve hayvansal gıdalardır (Görsel 1.3.15).
               Tüm dünyada organik gıda üretiminde ve tüketiminde önemli
               oranda artış görülür. Organik gıdalar doğal olduğu için sağlıklı
               gıdalardır. Katkı maddesi bulundurmadığından ve genetiğine
               müdahale edilmediğinden sindirim sistemi ve diğer sistemlerin
               sağlıklı yapısının korunmasında etkilidir.                        Görsel 1.3.15: Doğal gıdalar



                     102
   85   86   87   88   89   90   91   92   93