Page 89 - Biyoloji 11 | 1. Ünite
P. 89

1.3.2. SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI



                  Besinlerin hücreler tarafından kullanılabilir hâle gelmesi için sindirim sisteminde yer alan organların sağlıklı
             olması gerekir. Sindirim sisteminin sağlıklı yapısını korumak için besinler iyice çiğnenmelidir. Çok sıcak ya
             da çok soğuk besin tüketmekten, yemekten sonra yoğun fiziksel hareketler yapmaktan kaçınılmalıdır. Bunlara
             dikkat edilmezse reflü, gastrit, ülser, hemoroit gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

             Reflü
               Mide ile yemek borusu arasındaki sfinkter kaslarının görevini      Mide içeriğinin
             yapamamasından mide içeriğinin (asidinin) yemek borusuna geri         yukarı kaçışı
             kaçışıdır (Görsel 1.3.11). Ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi, ge-
             nellikle yemek yenildikten sonra olur. Çikolata, alkol, baharatlı ve
             yağlı gıdalar tüketildiğinde şikâyetler artar. Reflü yemek borusu,
             mide ve bağırsak sistemi dışındaki sistemlerde de sıkıntılara yol
             açabilir. Öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüğüne ve boğaz ağrısına
             neden olabilir.
                                                                                 Görsel 1.3.11: Reflü
             Gastrit
               Gastrit her yaşta görülebilen çok yaygın bir hastalıktır. Midenin iç kısmında yer alan mukoza tabakasının
             iltihaplanması sonucunda görülür. Yemekten sonra ortaya çıkan bulantı, tiksinme gibi durumlar gastrit sorunu
             olan kişilerin ortak şikâyetleri arasındadır. Önlem alınmamış ve ilerlemiş gastrit zamanla ülsere hatta kanser
             oluşumuna yol açabilir.
               Çevresel etkenler ve beslenme, hastalığın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Gastrit; tütün ve tütün
             mamulleri içen, aşırı yağlı besinlerle beslenen, tütsülenmiş gıda tüketen ve fazla alkol alan kişilerde diğer kişi-
             lere oranla daha sık görülmektedir.

             Ülser                                                                           Zarar görmüş
               Mide veya onikiparmak bağırsağının sindirim sıvıları tarafından zarar gör-   mide mukozası
             mesi sonucu meydana gelen yara oluşumudur (Görsel 1.3.12). Bu rahatsızlığın
             ağrısı şiddetlidir. Ağrıların sıklığı sonbaharda ve ilkbaharda artar. Ülserli hasta-
             larda bulantı, kusma, iştahsızlık ve kilo kaybı gözlenir. En büyük neden Helico-
             bacter pylori (Helikobakter pilori) adlı bir mikroorganizmadır. Diğer nedenler
             arasında genetik yatkınlık, yoğun stres, kortizon türü ilaç kullanımı, tütün ve
             tütün mamulleri, alkol,  aşırı kahve tüketimi ve çevre kirliliği sayılabilir.

             Hemoroit                                                            Görsel 1.3.12: Ülser
               Makat bölgesinde toplardamar genişlemesiyle oluşan bir rahatsızlıktır. Fazla alkol tüketimi, baharatlı ve
             acılı yiyecekler, aşırı yeme hemoroide neden olabilir. Makatta kanama ve iltihap bu rahatsızlığın en yaygın
             belirtileridir. Kanama sonucu kişide kansızlık ortaya çıkabilir.

             Kabızlık

               Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ya da dışkılamanın ertelenmesi gibi nedenlerle kalın bağırsakta uzun
             süre kalan dışkı suyunu iyice kaybeder. Dışkının çıkmasına uygun durumun yitirilmesi kabızlığa neden olur.
             Yetersiz su alımı, lifli besinlerin yetersiz tüketilmesi, ülser ve kolon spazmı kabızlığa neden olabilir. Kabızlığı
             önlemenin en kolay yolu bol su içmek ve meyveler başta olmak üzere çeşitli lifli gıdalar tüketmektir. Lifli be-
             sinler su tuttuğu için dışkının sulu kalmasını sağlayarak kabızlığı önler.

             İshal
               Bağırsak hareketlerinin hızlı oluşu suyun, besinlerin ve elektrolitlerin yeterince emilmeden dışkıyla  atılma-
             sına neden olur. İshal adı verilen sulu dışkılamada emilmeden hızla kaybedilen suyun ve elektrolitlerin yerine
             konulması önemlidir. Uzun süren vakalarda ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. İshal, çocuklarda dikkat edilmesi
             gereken bir durumdur. Çeşitli mikroorganizmaların etkileri sonucu ishal ortaya çıkmışsa doktor kontrolünde
             tedavisi gereklidir.
                                                                                                 101
   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93