Page 84 - Coğrafya 10 | 1.Ünite
P. 84
DOĞAL SİSTEMLER
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; kıyı
uzunlu ğu, doğal plajları, güneşlenme süresinin uzun
olması ve deniz suyu sıcaklığı gibi faktörlerin etki-
siyle deniz turizmi açısından yüksek bir potansiyele
sa hiptir. Deniz turizmine yönelik faaliyetlerin geliş-
tiği ülkemizde (özellikle Ege Denizi ve Akdeniz kıyı-
ları) 2017 yılı itibarıyla mavi bayrağa sahip 454 plaj
bulunmaktadır (Görsel 1.107). Bu değerler; turizm
sezonunda yaşanan yoğunluk, bilinçsiz kullanım ve
ilgisizlik gibi nedenlerden dolayı tahrip olmaktadır.
Türki ye'de denizler ve kıyıların, kanalizasyon ve sa-
nayi atıkları nedeniyle kirletilmesinin önüne geçil-
Görsel 1.107: Konyaltı Plajı (Antalya) melidir.
Türkiye, yat turizmi açısından çok sayıda uygun
koy ve körfeze sahiptir. İzmir, Kuşadası, Bodrum,
Datça, Marmaris, Göcek, Fethiye, Kemer ve Antalya
kıyıları en donanımlı yat limanlarının (marina) bu-
lunduğu yerlere örnek gösterilebilir (Görsel 1.108).
Görsel 1.108: Bodrum Yat Limanı (Muğla)
Türkiye, deniz tuzlası işletmeciliği açısından son
derece elverişli konumdadır. Ülkemizde deniz tuzla-
sı olarak Ayvalık ve Çamaltı tuzlaları işletilmektedir
(Görsel 1.109). Türkiye’de tuz üretiminin %28’i deniz
suyundan, %64’ü göllerden (Tuz Gölü, Seyfe Gölü,
Palas Gölü vb.) kalan %8'lik kısmı da kaya tuzu ya-
taklarından (Çankırı, Iğdır vb.) elde edilmektedir.
Görsel 1.109: Ayvalık Tuzlası (Balıkesir)
UYGULAMA
Hamsi ile Yapılan Yemek ve Aperitif Çeşitleri Kesin şu Fırat’ı bu yıl akmasın,
Bu yemeklere fırında hamsi, hamsi buğulama, hamsi tava, hamsi pi- Etrafına taşıp yakıp yıkmasın.
lavı, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi dolması, hamsi ekşilisi, hamsi Talihsiz babamı alıp gitmesin,
güveç, hamsi köftesi, hamsi mücver, hamsi sarması, hamsi tatlısı, hamsi Biricik yavruları yetim etmesin.
tuzlama, hamsi kiremit tava, hamsi salatası, hamsi börek, hamsili pazı, Oy aman Fırat, zalimsin Fırat!
hamsili pide, hamsili mısır ekmeği, hamsili poğaça, sirkede hamsi, hamsi
(Anonim / Adıyaman)
salamurası, çöpte hamsi ızgara vb. örnek verilebilir.
Yukarıda hamsi ile yapılan yemek çeşitlerini ve türküden alıntı dörtlüğü göz önünde bulundurarak su
kaynaklarının sosyal ve kültürel yaşama olan etkilerini açıklayınız.
94