Page 84 - Coğrafya 10 | 1.Ünite
P. 84

DOĞAL SİSTEMLER


                                                                    Üç  tarafı  denizlerle  çevrili  olan  Türkiye;  kıyı
                                                               uzunlu ğu, doğal plajları, güneşlenme süresinin uzun
                                                               olması ve deniz suyu sıcaklığı gibi faktörlerin etki-
                                                               siyle deniz turizmi açısından yüksek bir potansiyele
                                                               sa hiptir. Deniz turizmine yönelik faaliyetlerin geliş-
                                                               tiği ülkemizde (özellikle Ege Denizi ve Akdeniz kıyı-
                                                               ları)  2017  yılı  itibarıyla  mavi  bayrağa  sahip  454  plaj
                                                               bulunmaktadır  (Görsel  1.107).  Bu  değerler;  turizm
                                                               sezonunda yaşanan yoğunluk, bilinçsiz kullanım ve
                                                               ilgisizlik gibi nedenlerden dolayı tahrip olmaktadır.
                                                               Türki ye'de denizler ve kıyıların, kanalizasyon ve sa-
                                                               nayi  atıkları  nedeniyle  kirletilmesinin  önüne  geçil-
             Görsel 1.107: Konyaltı Plajı (Antalya)            melidir.







                Türkiye, yat turizmi açısından çok sayıda uygun
            koy  ve  körfeze  sahiptir.  İzmir,  Kuşadası,  Bodrum,
            Datça, Marmaris, Göcek, Fethiye, Kemer ve Antalya
            kıyıları  en  donanımlı  yat  limanlarının  (marina)  bu-
            lunduğu yerlere örnek gösterilebilir (Görsel 1.108).






                                                                Görsel 1.108: Bodrum Yat Limanı (Muğla)





                                                                  Türkiye, deniz tuzlası işletmeciliği açısından son
                                                               derece elverişli konumdadır. Ülkemizde deniz tuzla-
                                                               sı olarak Ayvalık ve Çamaltı tuzlaları işletilmektedir
                                                               (Görsel 1.109). Türkiye’de tuz üretiminin %28’i deniz
                                                               suyundan,  %64’ü  göllerden  (Tuz  Gölü,  Seyfe  Gölü,
                                                               Palas Gölü vb.) kalan %8'lik kısmı da kaya tuzu ya-
                                                               taklarından (Çankırı, Iğdır vb.) elde edilmektedir.




             Görsel 1.109: Ayvalık Tuzlası (Balıkesir)

                                                                                                   UYGULAMA

               Hamsi ile Yapılan Yemek ve Aperitif Çeşitleri                   Kesin şu Fırat’ı bu yıl akmasın,
               Bu  yemeklere  fırında  hamsi,  hamsi  buğulama,  hamsi  tava,  hamsi  pi-  Etrafına taşıp yakıp yıkmasın.
              lavı, hamsi çorbası, hamsi diblesi, hamsi dolması, hamsi ekşilisi, hamsi   Talihsiz babamı alıp gitmesin,
              güveç, hamsi köftesi, hamsi mücver, hamsi sarması, hamsi tatlısı, hamsi   Biricik yavruları yetim etmesin.
              tuzlama, hamsi kiremit tava, hamsi salatası, hamsi börek, hamsili pazı,   Oy aman Fırat, zalimsin Fırat!
              hamsili pide, hamsili mısır ekmeği, hamsili poğaça, sirkede hamsi, hamsi
                                                                                                (Anonim / Adıyaman)
              salamurası, çöpte hamsi ızgara vb. örnek verilebilir.
                Yukarıda hamsi ile yapılan yemek çeşitlerini ve türküden alıntı dörtlüğü göz önünde bulundurarak su
             kaynaklarının sosyal ve kültürel yaşama olan etkilerini açıklayınız.

        94
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89