Page 52 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 52

BEŞERÎ SİSTEMLER


               Sulardan  temin  edilen  her  türlü  ekonomik  kay-               %3 Akdeniz
            nağa  su  ürünleri  denir.  Baş lıca  su  ürünleri;  balık,       %5 Ege          %80 Karadeniz
            midye, ıstakoz ve süngerdir (Görsel 2.99). Türkiye’de   %12 Marmara
            balıkçılık daha çok kıyı balıkçılığı şeklin de yapılmak-
            tadır. Türkiye’yi çevreleyen denizlerde 100’den fazla
            balık çeşidi belirlenmiş olup bunların en önemlileri
            hamsi, istavrit, kefal, çaça, lüfer, mez git ve palamut-
            tur. Türkiye'de en fazla balık avcılığı Karadeniz, bo-
            ğazlar ve Marmara Denizi'nde yapılmaktadır (Grafik
            2.13). Bu durum, Karadeniz’de yüzey sularının oksijen
            bakımından zengin; boğazların da balıkların göç yolu
            olmasından kaynaklanmaktadır. Balıkçılık, Ege Deni-
            zi’nde körfezler ile akarsu ağızlarında; Akdeniz’de ise
            Mersin  ve  İskenderun  arasında  yoğunlaşmaktadır.   Grafik 2.13: Türkiye'de avlanan balıkların denizlere oranı (TÜİK)
            Türkiye  kıyılarında  balık  dışında  deniz  salyangozu,
            karides ve kum midyesi avcılıkla elde edilen diğer deniz ürünleridir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili
            olmasına rağmen açık deniz balıkçılığının yapılmaması ve beslenmede tüketilen su ürünleri oranının düşük
            olmasından dolayı balıkçılık yeterince gelişememiştir.






















            Görsel 2.99: Deniz ürünleri


               Akarsu, tatlı su gölleri ve baraj göllerinde yapılan balıkçılık faaliyetlerine tatlı su balıkçılığı denir. Türki-
            ye'de Eğirdir, Beyşehir, Çıldır, İznik ve Uluabat göllerinin sularının tatlı olmasından dolayı kerevit, inci kefa-
            li, sazan gibi balıklar avlanabilmektedir. Özel olarak düzenlenmiş havuzlarda bilimsel yöntemlerle ve ticari
            amaçla balık üretme işlemine de kültür balıkçılığı denir (Gör sel 2.100). Ülkemizde kültür balıkçılığı ile daha
            çok alabalık, sazan, çipura ve levrek üretimi yapılmaktadır (Tablo 2.10).




                                                                  Tablo 2.10: Türkiye'de Su Ürünleri Üretimi (Ton, TÜİK)
                                                                    Yıllar    Avcılık  Yetiştiricilik  Toplam
                                                                     2000    503 345      79 031      582 376

                                                                     2005    426 496      118 277      544 773

                                                                     2010    485 939      167 141     653 080

                                                                     2013     374 121     233 394      607 515

                                                                     2017     354 318     276 502     630 820

            Görsel 2.100: Kültür balıkçılığı

      128
   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57