Page 51 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 51
11. Sınıf
TÜRKİYE'DE EKONOMİ
Arıcılık, bal ve bal mumu üretmek amacıyla Türkiye'nin çoğu yerinde yapılmaktadır (Görsel 2.97). Farklı
iklim tiplerinin görüldüğü Türkiye, zengin ve çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir. Arıcılık faaliyetleri
sonucu; bal, bal mumu, arı sütü, arı zehiri, polen, propolis gibi sağlık ve beslenme açısın dan son derece de-
ğerli ürünler elde edilmektedir (Görsel 2.98). Ayrıca arılar, tarımı yapılan bitkilerde tozlaşmayı sağlayarak
doğadaki dengenin korunması ve tarımsal verimin artmasında önemli rol oynamaktadır (Tablo 2.9). Kars,
Bitlis, Hakkâri, Rize, Ordu, Ankara, Muğla, Erzurum ve Konya arıcılık faaliyetleri sonucu üretilen ballarıyla
ülke genelinde ön plana çıkan illerdir (Harita 2.16).
Görsel 2.97: Arıcılık Görsel 2.98: Bal beslenme açısından önemli bir üründür.
K
0 125 250 100 ton bal
km
Harita 2.16: Türkiye'de bal üretimi (TÜİK, 2018)
Tablo 2.9: Türkiye’de Arıcılık (TÜİK)
Arıcılık Yapılan Arıcılık Yapan Bal Mumu
Yıllar Yeni Kovan Eski Kovan Bal (Ton)
Köy Sayısı İşletme Sayısı (Ton)
1991 21 540 - 3 161 583 266 859 54 655 2863
1996 22 329 - 3 747 578 217 140 62 950 3235
2001 22 606 - 3 931 301 184 052 60 190 3174
2006 22 305 - 4 704 733 146 950 83 842 3484
2011 21 131 - 5 862 312 149 020 94 245 4235
2018 - 81 830 7 904 502 203 922 107 920 3987
(Arıcılık yapılan köy sayısı, 2013 yılından itibaren arıcılık yapan işletme sayısı olarak değiştirilmiştir.)
127