Page 49 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 49
11. Sınıf
TÜRKİYE'DE EKONOMİ
Türkiye’nin hemen her bölgesinde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Yazların serin ve yağışlı geçtiği,
çayır bitki örtüsünün yaygın olduğu Kuzeydoğu Anadolu önemli sığır yetiştirme alanıdır (Görsel 2.93). Nü-
fusun yoğun olduğu Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da ise sığır yetiştiriciliği ahır hayvancılığı şeklinde
yapılmaktadır (Görsel 2.94). Türkiye hayvancılığında et ve süt üretiminin büyük bölümü büyükbaş hayvancı-
lıktan sağlanmaktadır (Harita 2.15). Türkiye’de 2018 yılı itibarıyla yaklaşık 17,2 milyon büyükbaş hayvan bulun-
maktadır. Mevcut sığırların yıllara göre dağılımı incelendiğinde kültür ve kültür melezi sığır sayısı artarken
yerli sığır sayısının azaldığı görülmektedir (Tablo 2.6).
Görsel 2.93: Mera hayvancılığı Görsel 2.94: Ahır hayvancılığı
K
0 125 250 10 bin baş sığır
km
Harita 2.15: Türkiye'de sığır varlığı (TÜİK, 2018)
Tablo 2.6: Türkiye’de Tür ve Irklarına Göre Büyükbaş Hayvan Sayıları (Baş, TÜİK)
Yıllar Sığır (Kültür) Sığır (Kültür Melezi) Sığır (Yerli) Manda Toplam
1991 1 253 865 4 033 375 6 685 683 366 150 12 339 073
1996 1 795 000 4 909 000 5 182 000 235 000 12 121 000
2001 1 854 000 4 620 000 4 074 000 138 000 10 686 000
2006 2 771 818 4 694 197 3 405 349 100 516 10 971 880
2011 4 836 547 5 120 621 2 429 169 97 632 12 483 969
2018 8 419 204 7 030 297 1 593 005 178 397 17 222 921
125