Page 45 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 45

11. Sınıf
                                                 TÜRKİYE'DE EKONOMİ


            Organik tarım; insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen, üretimde kimyasal girdi kullanılmayan, üre-
          timden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı olan tarımsal üretim biçimidir. Bu yöntem; hava,
          su gibi yaşamsal kaynaklarla birlikte doğadaki dengenin korunmasını da amaçlayan bir üretim şeklidir.
            Organik tarımda ürünün ekilmesinden tüketiciye ulaştırılmasına kadar yürütülen işlemlerin hiçbirinde
          kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır. Bu durum, aslında toplum sağlığının korunmasına yö-
          nelik atılmış ciddi bir adımdır. Organik tarım yaygınlaştıkça tedavisi çok pahalı olan hastalıklara yakalanma
          oranları azalacak, dolaylı olarak ekonomi de bu durumdan olumlu etkilenecektir (Grafik 2.12).
                   (Milyon ton)
                     2,50


                     2,00



                     1,50


                     1,00


                     0,50


                     0,00
                          2009   2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018
                                                         Yıllar
                    Grafik 2.12: Türkiye’de yıllara göre üretilen organik bitkisel üretim miktarları (TÜİK)


            Tarım ürünlerinin cam, plastik veya fiberglastan
          yapılmış, zemini üretime elverişli hâle getirilmiş özel
          mekânlarda yetişti rilmesine seracılık denir (Görsel
          2.86).  Seracılık  faaliyet leri,  kış  sıcaklık  değerlerinin
          yüksek  olduğu  yerlerde  oldukça  ekonomik  şekilde
          yapılabilmektedir. Türkiye’de seracılık Antalya, Mer-
          sin ve Adana gibi illerin kıyı kesi mlerinde gelişmiştir.
          TÜİK verilerine göre 2000 yılında 3,7 milyon ton olan
          Türkiye’deki  örtü  altı  sebze  üretimi,  2018  yılında  8
          milyon tona yükselmiştir. Sera larda üretilen yaklaşık
          7,5  milyon  ton  sebzenin  başlıcaları;  başta  domates
          olmak üzere biber, patlıcan, salatalık ve karpuzdur.
          Türkiye'de TÜİK verilerine göre 2018 yılında 535 bin   Görsel 2.86: Seracılık
          ton meyve üretimi gerçekleşmiştir.


             BİLGİ HAVUZU

               Jeotermal Sera Alanları     Toplam Alan (Dönüm)

                Dikili, Bergama (İzmir)             1200
                Salihli, Urganlı (Manisa)           600                 2013 yılı verilerine göre dünyada 10 bin
                                                                     dö nüm, Türkiye’de ise yaklaşık 3000 dö-
                   Simav (Kütahya)                  300
                                                                     nüm jeoter mal sera vardır. Şanlıurfa’daki
              Kızıldere, Tosunlar (Denizli)         200              230 dönüm jeotermal sera alanından Av-

                  Karaali (Şanlıurfa)               230              rupa’ya ihracat yapılmaktadır.
                    Balçova (İzmir)                 200
                      Diğerleri                     270


                                                                                                                121
   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50