Page 40 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 40
BEŞERÎ SİSTEMLER
UYGULAMA
Aşağıdaki haritalarda Türkiye’de yetiştirilen zeytin, şeker pancarı, üzüm, çay, yer fıstığı ve ayçiçeği üreti-
minin illere dağılışı gösterilmiştir (TÜİK, 2018). Haritaları inceleyerek verilen ürünlerin hangi iklim koşul-
larında yetiştirildiğini belirtiniz.
K K
Zeytin Şeker pancarı
0 200 5 bin ton 0 200 50 bin ton
km km
K K
Üzüm Çay
0 200 0 200 10 bin ton
km 10 bin ton km
K
K
Yer fıstığı Ayçiçeği
0 200 Bin ton 0 200 10 bin ton
km km
Türkiye’de şeker pancarı tarımı 1923-1924 yıl-
larında başlamış ve buna yönelik ilk şeker fabri kası
1926 yılında Alpullu'da (Kırklareli) kurulmuştur. Şeker
pancarı, sulama imkânına bağlı olarak Türkiye'nin
her yerinde yetiştirilebilmektedir (Görsel 2.81). An-
cak kıyı bölgelerde ekonomik getirisi daha yüksek
olan ürünler tercih edildiği için tarımı daha çok iç
kesimlerde yapılmaktadır. Sö küm işleminin ardından
hemen işlenmesi gereken şeker pancarı, şeker fabri-
kalarının tarım alanlarına yakın yerlerde kurulmasını
zorunlu kılmaktadır. Bahsedilen ürün, şekerin yanı
sıra melas ve küspe üretimiyle hayvancılık açısından
da önemli bir yere sahiptir. Görsel 2.81: Şeker pancarı
116