Page 41 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 41

11. Sınıf
                                                 TÜRKİYE'DE EKONOMİ



            HABER KÖŞESİ
                Türkiye'de Çay Tarımı
             Rize’de tarihsel verilere göre çay üretimi 1917’li
          yıllarda  başladı.  Rize  Ticaret  Borsası  verilerine
          göre 1940 yılında çıkarılan 3788 Sayılı Çay Kanunu
          ile  çay  üretimi  yaygınlaşmaya  başladı.  1960-1965
          yılları arasında çaylık alan 214 bin dekar ve üretici
          sayısı ise 100 bine ulaştı. İlk çay fabrikası 1947 yı-
          lında Rize’de Merkez Çay Fabrikası adıyla kuruldu.
             1971  yılında  bir  kamu  iktisadi  teşebbüsü  olan
          Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü kuruldu. 1973 yı-
          lında kurulan yeni fabrikalar ile çay fabrikası sayısı
          32’ye yükseltildi. 1999’da Çaykur’un yaş çay işleme
          fabrikası 46’ya ulaştı. 1984 yılında çay sektöründe
          monopolün kaldırılmasıyla birlikte özel sektörün de tedarik, işleme ve pazarlama faaliyetlerinde bulunması
          serbest bırakıldı.
                                                                                                                                                      (Basından, 19/10/2014)

                                                              Üzüm; çeşitli kullanım alanlarının olması, iklim ile
                                                           toprak özellikleri yönünden çok seçici olmayışı ve ço-
                                                           ğalma yöntemlerinin kolay olma sı gibi nedenlerle Tür-
                                                           kiye’de en yaygın yetiştirilen ürünlerden biridir (Görsel
                                                           2.82). Türkiye'de üreti len üzümlerin yaklaşık %40'ı ku-
                                                           rutulduktan sonra, %25'i sof ralık olarak, %20'si sirke,
                                                           pekmez  ve  pestil  yapılarak,  yakla şık  %15'i  de  alkollü
                                                           içki sanayisinde tüketilmektedir. TÜİK verilerine göre
                                                           2018  yılında  Türkiye’de  üzüm  hasadı  gerçekleştirilen
                                                           alan 417 041 hektardır. Aynı yılın verilerine göre ülke
                                                           genelin de  3  milyon  933  bin  ton  olarak  gerçekleşen
                                                           üzüm üretimi, Manisa, Denizli ve Mersin'de yaygın ola-
         Görsel 2.82: Asma ağacı ve üzüm                   rak yapılır.

            Ayçiçeği,  ülkemizin  en  önemli  yağ  bitkilerinden
          olup çoğunlukla yağlık olarak yetiştirilmektedir. He-
          men hemen her bölgede yetişebilen bu ürün, tanele-
          rinin içerdiği kaliteli ve yüksek orandaki yağ açısından
          önemlidir (Görsel 2.83). Ayçiçe ği, Türkiye'de yağlı to-
          humlu bitkiler içerisinde ekim alanı ve üretimi bakı-
          mından birinci sırayı almakta ve bitkisel yağ tüketimi-
          nin yaklaşık %50`sini karşı lamaktadır. TÜİK verilerine
          göre  2018  yılında  Tür kiye’de  734  465  hektar  ekimin
          yapıldığı ayçiçeğinden 1 949 000 ton ürün elde edil-
          miştir. Tekirdağ, Konya, Edirne ve Kırklareli'nde yay-
          gın şekilde yetiştirilir.
                                                              Görsel 2.83: Ayçiçeği tarlası
            Zeytin, Akdeniz ikliminde yetişebilen en önemli tarım ürünlerinden biridir. Ana yurdu Doğu Akdeniz kı-
          yıları olan bu ürün, hem sofralık hem de yağlık olarak üretilmektedir. Son yıllarda dünyada sağlıklı ve dengeli
          beslenme alışkanlıklarının yanında uzun yaşama olan ilginin daha da artması, zeytin ve zeytinyağı tüketimini
          artırmıştır. 2000’li yılların başında 100 milyon olan Türkiye'deki zeytin ağacı varlığı, son dönemlerdeki dikim-
          lerin etkisi ile yaklaşık 177 milyona yük selmiştir. TÜİK verilerine göre 2018 yılında Tür kiye’de 1 milyon 73 bin
          ton yağlık, 427 bin ton sofralık zeytin üretilmiştir. Manisa, Aydın, Bursa, Balıkesir, İzmir, Hatay, Gaziantep ve
          Mersin zeytin üretiminde ön plana çıkan illerdir.

                                                                                                                117
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46